Hlavní obsah

Dochází nám s vámi trpělivost, vzkázal šéf Pentagonu do Pákistánu

Novinky, rei
Kábul

Ministr obrany Spojených států Leon Panetta ve čtvrtek důrazně varoval Pákistán před chráněním afghánských islámských radikálů. Při návštěvě Kábulu prohlásil, že Washingtonu dochází s Pákistánem trpělivost.

Foto: ČTK/AP

Americký ministr obrany Leon Panetta (uprostřed) s americkým velvyslancem v Afghánistánu Ryanem Crockerem (druhý zprava) a velitelem koaliční sil v zemi generálem Johnem Allenem (uprostřed vlevo) na kábulském letišti.

Článek

„Je obtížné dosáhnout míru v Afghánistánu, dokud bude Pákistán bezpečným útočištěm teroristů. Je velmi důležité, aby Pákistán zakročil. Ta záležitost bezpečného útočiště je důvodem narůstajících obav a my se dostáváme na hranice naší trpělivosti,“ prohlásil Panetta. Byl to dosud nejsilnější výrok amerického představitele směrem k problematickému spojenci.

Vztahy USA a Pákistánu jsou dlouhodobě vypjaté a rozkol zvýraznilo loňská akce amerického komanda, které v pákistánském Abottabádu dopadlo a zabilo zakladatele a vůdce teroristické sítě Al-Kaidá. Washington tvrdí, že přestože USA poskytují Islámábádu štědrou finanční pomoc, poskytoval Usámovi bin Ládinovi tajně krytí. Pákistán to popírá, nedávno ale odsoudil na 33 let vězení pákistánského lékaře, který Američanům pomohl Usámu dostat. [celá zpráva]

Válka v Afghánistánu trvá od podzimu 2001 a spojenci vedení Američany chtějí většinu svých vojáků ze země stáhnout do konce přespříštího roku. USA věří, že v té době budou afghánské vládní síly schopné zabezpečit zemi samy. Neustávající násilnosti však vzbuzují pochybnosti. Jen ve středu zemřely v Kandaháru při dvojitém pumovém útoku dvě desítky civilistů. [celá zpráva]

Panetta musí ovšem před Afghánci žehlit také vlastní průšvihy. Ve středu koaliční síly bombardovaly vesnici v provincii Lógar, přičemž zemřelo 18 civilistů. Podle místních to byli svatebčané.

Reklama

Výběr článků

Načítám