Hlavní obsah

Afghánci osvobodili humanitární pracovníky unesené Tálibánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

V Afghánistánu se podařilo osvobodit pět humanitárních pracovníků, které před měsícem unesli ozbrojenci radikálního hnutí Tálibán. S odvoláním na afghánské představitele to oznámila agentura Reuters. Mezi zachráněnými jsou i dva cizinci, jejich národnost úřady neupřesnily.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

"Byla to úspěšná operace, při níž bylo osvobozeno všech pět zajatců," uvedl mluvčí guvernéra afghánské provincie Badachšán, kde k únosu došlo. Podle něj jednotky při akci provedené v pátek večer zabily čtyři únosce.

Mluvčí neupřesnil, zda se do akce zapojily afghánské síly nebo zahraniční jednotky. Podle Reuters však v okolí správního střediska provincie Badachšán zodpovídají za bezpečnost výhradně afghánské jednotky.

Pětice pracovala pro švýcarskou společnost Medar. Ozbrojenci je unesli v květnu, když se humanitární pracovníci snažili dostat do provincie Badachšán na severovýchodě Afghánistánu, aby pomohli oblasti postižené záplavami.

Únosy cizinců jsou v Afghánistánu poměrně obvyklé. Únosci často požadují za jejich propuštění výkupné. Před dvěma lety ale v Badachšánu ozbrojenci Tálibánu unesli deset zahraničních humanitárních pracovníků, které následně zavraždili.

Reklama

Výběr článků

Načítám