Hlavní obsah

Pro podezření ze špionáže pro USA byl zatčen vysoký čínský úředník

V Číně byl zatčen vysoce postavený státní úředník pro podezření ze špionáže pro Spojené státy. O tomto případu, o němž obě země už několik měsíců z obavy ze zhoršení vzájemných vztahů mlčí, v pátek informovala agentura Reuters. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová odmítla záležitost jakkoli komentovat.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zatčeným je asistent náměstka ministra státní bezpečnosti. Byl obviněn z toho, že Spojeným státům několik let předával informace o špionážních aktivitách Číny v zahraničí, uvedly tři zdroje obeznámené s touto záležitostí. Muže prý získala americká Ústřední zpravodajská služba (CIA), které dodával "informace politického, ekonomického a strategického rázu". K jak důležitým informacím měl přístup, není ale jasné.

Náměstkův asistent byl zatčen někdy v období mezi lednem a březnem. Za svou práci pro CIA prý dostal statisíce dolarů (milióny korun).

Čínské ministerstvo státní bezpečnosti má na starosti práci vnitřních i zahraničních zpravodajských služeb. Nemá veřejně přístupnou internetovou stránku a jen zřídka zveřejňuje jména lidí, kteří pro něj pracují. Ministerský náměstek, pro kterého asistent-špion pracoval, byl dočasně zbaven funkce.

Asi největší skandál od roku 1985

Tento případ může být největší špionážní skandál mezi Čínou a Spojenými státy od roku 1985, kdy pracovník čínské zpravodajské služby Jü Čchiang-šeng emigroval do Spojených států. Řekl Američanům, že někdejší analytik CIA je čínským špionem.

Analytik v roce 1986 spáchal sebevraždu ve vězeňské cele v USA. Bylo to jen několik dnů předtím, než měl být odsouzen k dlouholetému pobytu za mřížemi.

Asistent náměstka ministra vnitřní bezpečnosti byl zatčen zhruba ve stejné době, kdy vycházely najevo podrobnosti největšího politického skandálu za poslední roky. V únoru o politický azyl na americkém konzulátu chtěl požádat policejní šéf ve městě Čchung-čching, který přišel s důkazy o tom, že manželka místního komunistického šéfa Po Si-laje je zapletená do vraždy britského podnikatele. Po Si-laj o funkci přišel a jeho žena byla zadržena kvůli podezření z toho, že Brita otrávila.

Clintonová: S Čínou máme komplexní vztahy

Washington o tomto incidentu oficiálně mlčel, ale koncem dubna vztahy obou zemí zatížil případ slepého disidenta Čchen Kuang-Čchenga, který z domácího vězení utekl na americkou ambasádu v Pekingu. Čínské úřady mu nakonec povolily ze země vycestovat do Spojených států, kde bude studovat práva.

"Nehodlám komentovat zprávu, kterou jste právě citoval," reagovala Clintonová na dotaz novináře během tiskové konference v norském Oslu. Na otázku, zda v posledních měsících vyvstala nějaká věc, která by zabránila USA a Číně spolupracovat v otázce společného zájmu, Clintonová řekla: "Odpověď je ne".

"Máme velmi důležité, komplexní vztahy s Čínou, které zahrnují velmi široké spektrum důležitých problémů. Spolupracujeme v mnoha oblastech. To ale neznamená, že se shodneme na všech otázkách," dodala Clintonová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám