Hlavní obsah

Lékař, který pomohl najít bin Ládina, mohl do USA, ale nechtěl

Pákistánský lékař Šakíl Afridi, který americké Ústřední zpravodajské službě (CIA) pomohl najít vůdce mezinárodní teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina, měl možnost z Pákistánu odjet a usadit se s rodinou v USA. Této nabídky ale nevyužil, napsala agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované americké představitele. Afridi byl nedávno odsouzen ke 33 letům vězení za zradu kvůli pomoci CIA v honu na bin Ládina. Podle zveřejněného soudního dokumentu byl však lékař uvězněn za úzké vazby s ozbrojenci.

Foto: Geo, Reuters

Šakil Afridi na archivním videu, kde hovoří o očkování proti dětské obrně.

Článek

Pákistánští činitelé nejdříve tvrdili, že Afridi byl obžalován z velezrady za to, že pro CIA vedl falešný očkovací program, který měl Američanům pomoci vystopovat šéfa Al-Káidy v Abbottábádu. Cílem bylo získat vzorek krve alespoň jednoho z dětí žijících v bin Ládinově domě, aby testy DNA určily, zda jde o jeho příbuzné. To se Afridimu prý nepovedlo, pomohl zato najít a sledovat kurýra, díky kterému Američané objevili místo, kde se šéf Al-Káidy skrývá.

Agentura AP napsala, že Afridi byl však podle zveřejněného verdiktu shledán vinným ze spiknutí s ozbrojenou skupinou a z dalších nezákonných činů. Ozbrojence prý pomáhal financovat a léčil jejich velitele. Podle Reuters šlo o skupinu Laškare islám (Islámská armáda), která má ideově blízko k radikálnímu hnutí Tálibán, akce ale provádí nezávisle na něm.

Podivné chování úřadů

Existují prý důkazy, že Afridi byl zachycen při "jednání s jinými zahraničními zpravodajskými službami". Tyto důkazy ale podle soudního dokumentu nemohly být vzaty v potaz, protože soud v okrese Chajbar, který Afridiho poslal do vězení, neměl pravomoci v této věci. Soudci tak podle Reuters ve spise doporučili, aby byly důkazy předloženy k dalšímu řízení kompetentnímu soudu.

Rozsudek nad lékařem poškodil vztahy mezi Washingtonem a Islámábádem. Nový verdikt by podle AP mohl zkomplikovat úsilí Washingtonu dosáhnout lékařova propuštění. Pákistán by totiž prý mohl tvrdit, že soud s lékařem byla interní záležitost země, která se USA netýká.

Podle Reuters zůstává nejasné, proč pákistánské úřady původně tvrdily, že Afridi byl odsouzen kvůli vazbám na CIA. Islámábád prý možná chtěl ukázat protiamericky smýšlející veřejnosti, že spolupráci s americkou špionáží nebude tolerovat.

Čekal spíše ocenění doma

Američané tvrdí, že lékař dostal nabídku přestěhovat se do USA v době okolo loňského 1. května, kdy zvláštní americké komando zabilo bin Ládina v jeho sídle v pákistánském městě Abbottábád. Proč nechtěl odejít z Pákistánu, není jasné.

"Nikdo, ani samotný doktor, nemohl tušit, že Pákistán potrestá tak tvrdě někoho, jehož práce této zemi tak prospěla," cituje Reuters jistého amerického činitele. Druhý tvrdí, že Afridi se mohl domnívat, že spíše než aby se stal terčem útoků, dočká se chvály za to, že Pákistán zbavil bezpečnostní hrozby.

Bílý dům i americké ministerstvo zahraničí se k této věci odmítly vyjádřit.

Současní a bývalí pákistánští představitelé nyní o Afridim tvrdí, že je to záletník, který holduje alkoholu a čelil obvinění ze sexuálně motivovaného trestného činu. Prý také operoval bez náležité kvalifikace. Američané naopak lékaře hájí a tvrdí, že nevědí o žádných Afridiho prohřešcích z minulosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám