Hlavní obsah

V Egyptě si lidé poprvé v historii volí sami hlavu státu

– Káhira • Aktualizováno
Novinky, rei

V Egyptě ve středu začaly prezidentské volby. Jsou to první svobodné volby hlavy země za pět tisíc let její historie. Volba prezidenta je poslední fází přeměny politického uspořádání v zemi pod dohledem vojenské rady po loňském svržení 30 roků trvající vlády Husního Mubáraka.

Foto: Ammar Awad , Reuters

Lidé v Káhiře čekají, až budou moci vhodit do urna svůj hlasovací lístek.

Článek

„Povstaň, Egypťane; Egypt tě volá,“ vyzýval v úterý na káhirském hlavním Náměstí osvobození voják s ampliónem obyvatelstvo. Ačkoliv už platil zákonný zákaz předvolební agitace, vzrušení z prvních svobodných voleb prezidenta neumenšil, upozornila agentura AFP.

K volebním urnám ve 13 000 volebních místnostech se může vydat 50 miliónů lidí, kteří mají na odevzdání svého hlasu dva dny. Lidé tohoto práva hned v úvodních hodinách hojně využívali a před místnostmi se jich řadily tisíce.

Hlasování se neobešlo bez potyček mezi příznivci jednotlivých kandidátů. Při jedné z nich byl v Káhiře zastřelen zasahující policista.

Velká část nerozhodnutých voličů

O prezidentský úřad se uchází 12 kandidátů. Nevzejde-li z voleb jasný vítěz, budou se opakovat v polovině června.

Předvolební průzkumy naznačily, že až třetina lidí do poslední chvíle neměla jasno, koho bude volit. O přízeň voličů se ucházejí islamisté a sekularisté, revolucionáři i ministři z Mubárakovy éry. Vedle bývalého ministra zahraničí a šéfa Ligy arabských států Amra Músy či posledního premiéra Ahmada Šafíka se o zvolení uchází Muhammad Mursí, kandidát Muslimského bratrstva, které v parlamentních volbách získalo suverénně nejvíc hlasů.

Příští prezident rozhodne o dalším směřování státu. Mimo jiné bude muset zemi znovu sjednotit a vypořádat se stagnující ekonomikou a upadající bezpečnostní situací. Jeho pravomoci nicméně nejsou ještě zcela vymezeny a ukotví je až nová ústava.

Svržený prezident Husní Mubárak bude volební dění sledovat z lůžka vojenské nemocnice na předměstí Káhiry, zatímco čeká na další stání před soudem. Čelí obvinění z podílu na vraždách asi 850 protestujících při loňských lidových bouřích, které se následně rozšířily i do dalších arabských zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám