Hlavní obsah

Při sestupu z Everestu zemřeli tři turisté, další jsou nezvěstní

Novinky, rei
Káthmándú
Aktualizováno

Tři turisté zemřeli v sobotu při sestupu z nejvyšší hory světa Mount Everest. Jak informovala agentura AP, další dva lidé jsou nezvěstní. Událost se stala v týž den, kdy Everest zdolala 73letá Japonka.

Foto: Desmond Boylan/Files, Reuters

Mount Everest

Článek

Na hoře zemřeli německý lékař, Kanaďanka pocházející z Nepálu a Korejec. Lékaři se domnívají, že přinejmenším v případě 61letého Němce Eberharda Schaafa bylo příčinou smrti krvácení do mozku v důsledku pobytu ve vysoké nadmořské výšce.

Nejsou zprávy ani o dvojici horských průvodců čínského a nepálského původu.

V květnu bývá na Mount Everestu s přílivem komerčních expedic nejrušněji, poznamenala AP. V současnosti v táborech na úpatí čeká na svůj výstup asi 400 lezců.

V týž den, kdy na nejvyšší hoře světa zemřel německý turista, zdolala již podruhé vrchol vysoký 8 850 metrů Japonka Tamae Watanabeová. Ve svých 73 letech se stala nejstarší ženou, která na Everest vyšplhala. Výstup na nejvyšší vrchol planety si zopakovala po deseti letech.

Foto: ČTK/AP

Tamae Watanabeová

Mount Everest poprvé v roce 1953 zdolal Novozélanďan Edmund Hillary s šerpou Tenzingem Norkejem. Od té doby na vrchol vyšplhalo 3700 lidí, mezi nimi i slepec, muž s umělou nohou, 13letý americký školák či 76letý Nepálec. Důsledkem jejich úspěchu je ale znečišťování hory tunami odpadků včetně kyslíkových lahví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám