Hlavní obsah

Vulkán Fuego začal po letech opět chrlit lávu a popel

Novinky, Michaela Cmíralová

Guatemalský vulkán Fuego se v sobotu probral k životu. Místní obyvatele a úřady překvapil nezvykle silnou aktivitou, když během noci začal chrlit lávu téměř do výšky čtyř set metrů. Místní obyvatelé prý takto silné erupce nepamatují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Guatemalský vulkán chrlí lávu do čtyř set metrové výškyVideo: Reuters

 
Článek

„Vulkán, který se nachází asi 40 kilometrů jihozápadně od hlavního města Guatemaly, začal chrlit lávu kolem třetí hodiny ranní. Okamžitě jsme proto vyhlásili oranžový poplach,“ řekl Sergio Cabanas, který má za úkol předcházet katastrofám.

Láva stříkala až do 396 metrů nad hrdlo vulkánu a oblaka popela, stoupala téměř do pěti kilometrové výšky.

Guatemalská nouzová národní rada vydala ihned výstrahu pro leteckou dopravu. Varovala letadla, aby nelétala v okruhu 40 kilometrů od vulkánu. Mezinárodní guatemalské letiště La Aurora zůstalo otevřené. Rada také uzavřela dva úseky dálnice ohrožené lávou, která se dostala až k úpatí hory. Evakuace přilehlých měst ale nařízena nebyla.

Jeden z místních Santiago Mis uvedl, že tohle byla nejhorší erupce jakou zažil: „Je to velmi silná erupce. Co si pamatuji, vulkán nevybuchl dobrých šest nebo sedm let, kdy vychrlil ale jen trochu popela a lávy. Rozhodně ne tolik, jako dnes. Nikdy jsem neviděl, že by láva dotekla tak daleko od hrdla vulkánu. Nevíme teď, jestli máme raději utéci nebo ne.“

Guatemalské čtyři aktivní vulkány v historii mnohokrát už místní potrápily. V roce 2010 výbuch vulkánu Pacaya ležícího asi 40 kilometrů jižně od hlavního města Guatemaly zahalil oblohu hustým oblakem popela a kamení. Donutil tak stovky rodin, aby město evakuovaly a navíc donutil úřady uzavřít mezinárodní letiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám