Hlavní obsah

HRW: Při bombardování Libye umírali civilisté

Aktualizováno

Severoatlantická aliance při svých náletech během konfliktu v Libyi v loňském roce zavinila smrt nejméně 72 civilistů. V pondělí to uvedla americká nevládní organizace Human Rights Watch (HRW). Organizace obvinila NATO, že rozsah škod způsobených jejími akcemi ignoruje.

Foto: Profimedia.cz

Pilot u bojového letounu Etendard na francouzské letadlové lodi Charles de Gaulle před akcí nad Libyí.

Článek

„Útoky jsou povoleny jen na vojenské cíle, a v případě některých událostí zůstávají vážné otázky ohledně toho, na co přesně síly NATO útočily,“ uvedl v prohlášení zástupce HRW Fred Abrahams.

Zpráva organizace uvádí, že mezi 72 civilními oběťmi bylo 20 žen a 24 dětí. HRW vyzvala NATO, aby oběti a jejich příbuzné odškodnilo.

NATO považuje svoji operaci během bojů za svržení vůdce Muammara Kaddáfího za velmi úspěšnou. Aliance od března do října podnikla na 26 000 letů včetně asi 9 600 útočných. „NATO udělalo všechno možné, abych omezila rizika pro civilní obyvatele na minimum, ale během komplexní vojenské akce nemůže nikdy být nulové riziko,“ citovala alianční mluvčí Oanu Lungescu agentura Reuters.

Lungescu později v rozhovoru pro BBC doplnila, že NATO nedostalo od nové libyjské vlády mandát k prošetření smrtí civilistů na místě.

Také organizace Amnesty International už NATO kritizovala za neodškodněné civilní oběti náletů. Uvedla, že zaznamenala nejméně 55 případů zabití civilistů včetně 16 dětí a 14 žen.

Reklama

Výběr článků

Načítám