Hlavní obsah

V Afghánistánu zabili špičkového vyjednavače vlády napojeného na Tálibán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Jednání mezi afghánskou vládou a vzbouřeneckým hnutí Tálibán jsou ohrožena. V Kábulu byl v neděli ráno zastřelen klíčový vyjednavač současné vlády Arsal Rahmání, který byl za vlády Tálibánu ministrem vysokého školství. Afghánský prezident Hámid Karzáí jeho smrtí přišel o kontakt na špičky Tálibánu.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánský voják před domem zavražděného Rahmáního

Článek

Rahmáního zabil jednou ranou neznámý vrah ve chvíli, kdy byl na cestě do práce. Podle policie šlo o pečlivě naplánovanou likvidační akci. Vrah použil pistoli s tlumičem. Střílel z bílé Toyoty Corolla.

„Pan Rahmání byl střelen do srdce a zemřel okamžitě. Jeho synovec, který byl jeho řidičem, ani nezaznamenal, že byl zastřelen,“ uvedl policejní šéf Ajub Salangi pro BBC.

Rahmání jel bez ozbrojeného doprovodu, i když mu bylo několikrát vyhrožováno smrtí.

Tálibán popřel, že byl do vraždy nějak zapleten, mírový proces ale část jeho vůdců odmítá.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Maulvi Arsala Rahmaní

Rahmání byl prvním vysokým představitelem Tálibánu, který se zapojil do mírového procesu v zemi. Byl příslušníkem sedmdesátičlenné Afghánské vysoké rady pro mír.

Loni byl kvůli svým snahám o dosažení míru vymazán z černé listiny OSN, takže už mohl cestovat, a jeho zmražený majetek byl uvolněn.

Mírové snahy v zemi značně poškodila v září loňského roku smrt bývalého afghánského prezidenta Burhanuddína Rabbáního, který stál v čele mírové rady. Zabil ho sebevražedný útočník, který se vydával za vyslance Tálibánu.

Afghánci přebírají kontrolu nad zemí 

Afghánský prezident Hamíd Karzáí oznámil zahájení třetí fáze předávání kontroly nad bezpečností v zemi do afghánských rukou. V jejím rámci by se pod ochranu afghánských ozbrojených sil mělo během následujících zhruba šesti měsíců dostat 75 procent obyvatel země. Po skončení třetí fáze bude v rukou Afghánců bezpečnost ve všech 34 provinčních hlavních městech.

Afghánci převezmou od mezinárodních sil ISAF kontrolu nad provinciemi Kápísá, kde jsou nyní rozmístěni francouzští vojáci sil NATO, Uruzgán a Parván.

Reklama

Výběr článků

Načítám