Hlavní obsah

Vzdělávání po čínsku, studenti jsou před přijímačkami napíchnuti na kapačky

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Siao-kan

Chtějí se dostat na vysoké školy, musí tedy podávat stoprocentní výkony. K tomu si ale čínští studenti středních škol při opakovacích lekcích pomáhají. Nepijí však energetické nápoje, jako je to běžné v jiných částech světa, ale látky na podporu výkonnosti si nechávají píchat rovnou do žil.

Místo energetických nápojů používají čínští studenti kapačkyVideo: news.cntv.cn

 
Článek

V jedné škole ve městě Siao-kan v čínské provincii Chu-pej jeden ze studentů pořídil šokující snímky, jak mladí lidé sedí v lavicích a jsou napojeni na kapačky, které visí od stropu.

Podle čínských médií teenageři oficiálně dostávají možnost, jak si udržet zdraví i během přípravy na národní přijímací zkoušky do vyššího vzdělávání, které se pod heslem „udělej nebo odejdi“ každoročně konají v červnu.

Klid, zdraví a sílu jim mají zaručit právě intravenózně podávané tekutiny, které podle dostupných informací obsahují aminokyseliny.

Stát infúze dotuje

To potvrdil i vedoucí studijního oddělení školy v Siao-kanu, který pro zpravodajský server ChinaNews24 uvedl, že studenti dostávají aminokyseliny, aby si udrželi energii.

„Stát každému absolvujícímu studentovi, který se chystá ke zkouškám na univerzitu, poskytuje dotaci na aminokyseliny. Každý, kdo se tedy necítí dobře, může zajít na školní ošetřovnu a dostat kapačku,“ uvedl vedoucí studijního oddělení.

Nadšení i kritika

Na fotografiích, které oblétly internet, studenti očividně dostali povolení, že mohou být na kapačky napojeni přímo ve třídě, aby běháním na ošetřovnu neztráceli drahocenný čas určený ke studiu. O tom, že čas nemarnili, svědčí i to, že za okny třídy už byla tma.

„Jsme šťastní, že můžeme pokračovat, když studenti chtějí,“ uvedl pro regionální média mluvčí školy Pching-čchiang Kao.

Ne všichni ale sdílí podobné nadšení. Někteří čínští blogeři podle deníku Daily Mail kapačky kritizují: „Neukazuje to, že jsou nemocní studenti, ale že je nemocná společnost.“

Reklama

Výběr článků

Načítám