Hlavní obsah

Téměř všichni studenti v asijských městech opouštějí školu krátkozrací

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 90 procent mladých Asiatů, kteří v hlavních městech kontinentu ukončují školu, trpí krátkozrakostí. Ve vědeckém magazínu Lancet to uvedl mezinárodní tým odborníků pod vedením profesora Australské národní univerzity Iana Morgana. Bezprecedentní nárůst krátkozrakých zapříčiňuje množství úkolů, kvůli nimž se studenti téměř nedostanou na denní světlo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ve východní Asii se u posledních dvou generací stalo něco mimořádného. Krátkozrakost v populaci tam z nějakých 20 procent u dospívajících osob narostla na více než 80 procent a přiblížila se k hranici 90 procent. Představuje to vážný zdravotní problém,“ komentoval výsledky výzkumu pro stanici BBC Morgan.

Výzkumníci ve své zprávě varují, že každému pátému asijskému studentovi hrozí vážné oční komplikace, v krajním případě slepota.

Choďte na světlo ven, vzkazují vědci

Krátkozraký člověk špatně vidí vzdálenější předměty, experti při diagnóze rozlišují hrubou hranici dvou metrů. Příčinou krátkozrakosti je sbíhání paprsků světla už před oční sítnicí, na níž tedy vzniká neostrý obraz.

Podle vědců stojí za asijským fenoménem kombinace faktorů souvisejících s přemírou školních úkolů a nedostatkem venkovního denního světla. Své hraje i kulturní tradice - děti v jihovýchodní Asii například často přes poledne spí, čímž se ochuzují o příděl přirozeného světla.

Morgan připomněl, že pár hodin denně na venkovním světle pomáhá potíže korigovat. Vědci se domnívají, že přirozené světlo podporuje zvýšenou tvorbu látky dopamin v oku, která pomáhá zabránit prodloužení oční bulvy a tedy vzniku krátkozrakosti.

„Hovoříme o potřebě dvou až tří hodin denně na venkovním světle. Nemusí být ani nijak zvlášť slunečno. Domníváme se, že 10 až 20 000 luxů je dostatečných, toho se snadno dosáhnout i za oblačného dne,“ uvedl Morgan.

Reklama

Výběr článků

Načítám