Hlavní obsah

Nevidomý aktivista chce opustit Čínu v letadle s Clintonovou

Peking
Aktualizováno

Nevidomý čínský aktivista přezdívaný Bosý právník, který utekl z domácího vězení a do středy se skrýval na americké ambasádě v Pekingu, chce z vlasti pryč. Čchen Kuang-čcheng prohlásil, že čínské úřady hrozily smrtí jeho manželce, proto se přestal skrývat. S rodinou chce odletět do USA, a to na palubě letadla ministryně zahraničí Hillary Clintonové, která míří do Číny.

Foto: ČTK/AP

Čchen Kuang-čcheng je nyní v nemocnici v Pekingu.

Článek

„Mou vroucí touhou je, aby bylo možné odcestovat s rodinou do Spojených států letadlem Hillary Clintonové,“ prohlásil Čchen z nemocnice v Pekingu. Původně souhlasil, že v Číně zůstane, když mu úřady nabídly možnost studovat právo a zaručily mu bezpečnost jeho rodiny.

Názor zřejmě změnil po setkání se ženou a dětmi. Manželka Jüan Wej-ťing mu řekla, že rodině vyhrožovaly úřady v provincii Šan-tung. Čchen uvedl, že se bojí o zdraví a životy příbuzných v domovském městě Tung-š'-ku.

Čchen si současně postěžoval, že se nemohl setkat s americkými představiteli, aby s nimi mohl probrat své přání opustiti vlast. Aktivista, který leží v pekingské nemocnici, je přesvědčen, že čínské úřady Američanům zabránily v přístupu k němu.

USA před příletem Clintonové do Pekingu ve čtvrtek vyzvaly Čínu, aby respektovala přání svých obyvatel.

Čtyřicetiletý Čchen Kuang-čcheng přezdívaný Bosý právník se v minulosti zastával zemědělců, kterým chtěly úřady vyvlastnit půdu, a bránil práva žen, když upozorňoval na potraty a sterilizace kvůli oficiální politice pouze jednoho dítěte v rodině. Čchen, který je od dětství slepý, byl odsouzen v roce 2006 za ničení majetku a narušení dopravní provozu. Čtyři roky si odseděl ve věznici, v roce 2010 mu byl uložen trest domácího vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám