Hlavní obsah

Australský miliardář chce postavit druhý Titanic

Brisbane

Jeden z nejbohatších Australanů, miliardář Clive Palmer, si v čínských státních loděnicích objednal loď, která se má podobat co nejvíc Titaniku, ale má mít všechny moderní vymoženosti a podobně jako její předchůdce má být nepotopitelná. Kýl by měl být založen v příštím roce, na vodu by měla být spuštěna v roce 2016.

Foto: ČTK/AP

Důlní magnát Clive Palmer vlastní těžařskou společnost Gold Coast United.

Článek

Palmer sdělil médiím, že uzavřel předběžnou smlouvu s čínskou loděnicí CSC Jinling Shipyard.

„Bude stejně luxusní jako původní Titanic, ale přirozeně bude využívat aktuální technologie 21. století a nejnovější navigační i bezpečnostní systémy,“ stojí v jeho prohlášení.

K nepotopitelnosti Palmer dodal: „Samozřejmě, že se potopí, když do ní uděláte díru. Ale bude navržena tak, aby se nemohla potopit. Přirozeně, pokud jste pověrčiví, tak si říkáte, co se může všechno stát.“

Loď by se měla od konce roku 2016 plavit mezi New Yorkem a Londýnem.

Palmer je důlní magnát z Queenslandu, který má dobré obchodní vztahy s Čínou. V posledních letech se zaměřil i na turistický průmysl. Vlastní luxusní hotely na pobřeží Sunshine a plánuje postavit flotilu luxusních linkových lodí.

Má ale i politické ambice, chce kandidovat v příštích federálních volbách za opoziční konzervativní Liberální národní stranu a postavit se v Brisbane vicepremiérovi Waynovi Swanovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám