Hlavní obsah

Za založení ničivého lesního požáru dostal hasič 18 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melbourne

Na téměř 18 let poslal v pátek soud v Melbourne do vězení dobrovolného hasiče, který v roce 2009 založil lesní požár na jihu Austrálie. O život při něm tehdy přišlo deset lidí, shořelo 150 domů a 36 000 hektarů půdy. Dvaačtyřicetiletému Brendanu Sokalukovi hrozilo až 250 let vězení, napsala agentura AP.

Foto: Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Oheň dotyčný založil v únoru 2009 na dvou místech nedaleko Melbourne. Oblast tehdy sužovala i více než čtyřicetistupňová vedra a hrozilo nebezpečí lesních požárů.

Soud Sokaluka v březnu shledal vinným ze žhářství s následkem smrti a v pátek mu vyměřil trest vězení ve výši 17 let a devíti měsíců. Sokaluk je autista a soudce Paul Coghlan řekl, že k této skutečnosti přihlédl. Podle jeho přesvědčení muž zřejmě neměl v úmyslu někoho zabít, ale chápal, že zakládání ohňů je nebezpečné.

Ničivý oheň, který odsouzený založil, byl součástí lesních požárů, které se australským státem Viktorie začaly šířit 7. února 2009. Zahynulo při nich 173 lidí a zničeno bylo přes 2000 domů. Podle AP šlo o nejhorší takovou přírodní katastrofu v dějinách země.

Reklama

Výběr článků

Načítám