Hlavní obsah

Nevidomý "Bosý právník" utekl čínským úřadům z domácího vězení

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Jeden z nejznámějších čínských disidentů, nevidomý Čchen Kuang-čcheng, utekl z domácího vězení a v pátek zveřejnil video adresované premiérovi Wenovi Ťia-paovi. Mimo jiné ho vyzývá, aby něco dělal s korupcí v Číně a viníci byli po právu potrestáni.

Foto: ČTK/AP

Čchen Kuang-čcheng

Článek

"Čchen je na stoprocentně bezpečném místě v Pekingu," uvedl pro stanici BBC z USA Bob Fu, disidentův spojenec a aktivista žijící v USA . Čchen údajně utekl ve městě Tung-š'-ku v provincii Šan-tung z domu vzdáleného od Pekingu asi osm hodin jízdy autem už v neděli.

Podle některých zpráv je Čchen na americké ambasádě v Pekingu. Velvyslanectví to odmítlo komentovat, uvedla agentura AP. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v minulosti opakovaně vyzývala k Čchenově propuštění. Clintonová se chystá navštívit Peking příští týden.

Čínské úřady v minulosti zabránily Čchenově dceři ve školní výuce a spousta jeho příznivců uvádí, že byli zbiti, když se pokusili Čchena v domě navštívit.

Čchen, který skončil v domácím vězení v roce 2010 poté, co strávil čtyři roky ve věznici, zveřejnil v pátek video s poselstvím pro čínského premiéra Wena Ťiao-paa. Vyzval jej, aby dal vyšetřit postup úřadů v jeho domovském městě, jejichž zástupci měli bít jeho příbuzné. Čchen také žádá o zaručení bezpečnosti své rodiny a zametení s korupcí v Číně.

Čtyřicetiletý Čchen Kuang-čcheng přezdívaný Bosý právník se v minulosti zastával zemědělců, kterým chtěly úřady vyvlastnit půdu, a bránil práva žen, když upozorňoval na potraty a sterilizace kvůli oficiální politice pouze jednoho dítěte v rodině. Čchen, který je od dětství slepý, byl odsouzen v roce 2006 za ničení majetku a narušení dopravní provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám