Hlavní obsah

Američtí vojáci odejdou z Okinawy

– Wahington

Spojené státy a Japonsko dosáhly po několika letech diskusí dohody o přesunu 9000 příslušníků americké námořní pěchoty z japonského ostrova Okinawa na americký Guam. Dohody bylo podle agentury Reuters dosaženo krátce před návštěvou japonského premiéra Jošihika Nody ve Washingtonu.

Foto: ČTK/AP

Američtí vojáci na Okinawě

Článek

Podle amerických vyjednavačů se podařilo prorazit několikaletou slepou uličku, v níž se jednání o osudu Okinawy ocitlo. Základna je předmětem sporu od roku 1995, kdy znásilnění japonské školačky americkým vojákem vyvolalo po celém Japonsku silné pobouření.

Podle smlouvy z roku 1960 je na území Japonska rozmístěno 47 000 amerických vojáků. Tři čtvrtiny z nich jsou právě na Okinawě.

Na Okinawě se nachází americká základna Futenma, z níž se příslušníci americké armády přemístí na Guam. O náhradě za zrušenou základnu nebylo ještě rozhodnuto.

Podle dřívějších zpráv japonského tisku Američané předají Japonsku pět vojenských zařízení na Okinawě ve třech etapách. Japonsko pomůže Spojeným státům financovat zdokonalení vojenských základen na Mariánských ostrovech, kde se pak uskuteční společné japonsko-americké manévry.

Reklama

Související témata:

Související články

Americká základna na Okinawě se přesune

Kontroverzní americká základna Futemna na Okinawě zůstane, přesune se ale do méně obydlené oblasti. Dohodli se na tom Američané s Japonci, i když premiér Jukio...

Výběr článků

Načítám