Hlavní obsah

Severní Korea na přehlídce ukázala jen makety raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nová severokorejská raketa KN-08, která byla ukázána na přehlídce 15. dubna, byla zřejmě jen maketou. Uvedl to list Washington Post s odvoláním na experty. Větší pozornost než raketa vyvolával od počátku nezvykle moderní tahač, který ji vezl, nyní ale přišli experti s tvrzením, že raketa nejen nepřináší nic nového, ale jde jen o nepoužitelnou asambláž, ne-li přímo o maketu.

Foto: KCNA, Reuters

Nová severokorejská balistická raketa

Článek

Podle expertů raketu tvořil konglomerát komponent, z nichž část byla z raket na kapalná paliva a část z nosičů na tuhé pohonné hmoty. Zvlněný potahový plech pláště je zřejmě tak slabý, že by nevydržel zátěž za letu. Raketa navíc nebyla uzpůsobena odpalovacímu zařízení na vozidle.

„Není pochyb, že tyto rakety byly jen maketami,“ uvedli němečtí experti Markus Schiller a Robert Schmucker z německého Schmuckerova technologického institutu, který pracuje pro NATO.

„Zůstává neznámou, zda byly vytvořeny, aby zmátly zahraniční experty, nebo šlo jen o fušeřinu,“ dodali.

Podle prvních analýz se zdálo, že jsou to střely dlouhého doletu. Po prozkoumání detailních fotografií ale dospěli Schiller a Schmucker k závěru, že Severní Korea má daleko k tomu, aby měla ve výzbroji funkční balistickou raketu dlouhého doletu.

Podle nich šlo jen o cirkus. Rakety KN-08 na moderních vozidlech byly představeny v závěru přehlídky.

Fyzik David Wright, který se zaměřuje na severokorejské střely, uvedl, že je přesvědčen, že KN-08 je „nepovedenou ukázkou vyvíjené střely“.

Také zmínil, že předvádění maket je v KLDR běžné. Existenci rakety Tepodong -2 naznačovaly modely už v roce 1994, poprvé ale byla na odpalovacím zařízení testována až o dvanáct let později.

„Abychom pochopili, v jaké fázi se reálně nachází program vývoje raket, zkoušíme pochopit, jaký mají makety význam pro vývoj reálné střely,“ dodal s tím, že není jasné, zda má pro KLDR smysl investovat do rakety dlouhého doletu, i když Pchjongjang rád a často hovoří o možném odvetném úderu proti USA.

Podle amerického experta Theodore Postola, který se věnoval v americkém námořnictvu protiraketové obraně, Tepodong-2 stále představuje větší hrozbu a „KN-08 je jen vypouštěním dýmu.“

Foto: ČTK/AP

Raketa Unha 3 na startovací rampě

„Jediným způsobem, jak se může KLDR dostat k takové raketě, je ten, že by ji zemi někdo poskytl,“ řekl Postol a dodal, že například americká střela Minuteman III vyžadovala desítky let vývoje motorů a obrovské prostředky i objem lidské práce. Přesto se domnívá že KN-08 není pouhou maketou, ale náznakem, kudy by se mohl vývoj ubírat.

KLDR se opakovaně pokusila i vypustit satelit, ale ze tří pokusů zřejmě ani jeden neuspěl. Neúspěch posledního s raketou Unha-3 Pchjongjang přiznal. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám