Hlavní obsah

Čínskému prezidentovi měli odposlouchávat telefon

Novinky, rei
Peking

Bývalý starosta Čchung-čchingu Po Si-laj, který měl donedávna nakročeno do nejvyššího vedení Číny, než jej komunistická strana zbavila všech funkcí, podle deníku The New York Times odposlouchával čínské představitele. Odposlouchávanou osobou měl být i prezident Chu Ťin-tchao.

Foto: Stringer, Reuters

Po Si-laj

Článek

Čínské úřady nevyšetřují jen Poa, který se podle nich dopustil „závažných porušení disciplíny“, ale i jeho manželku Ku Kchaj-laj, která se měla podílet na loňské vraždě britského podnikatele Neila Heywooda, jenž se údajně chystal poukázat na její podezřelé obchodní aktivity.

Téměř desítka lidí s vazbami na čínskou komunistickou stranu newyorským Timesům řekla, že Po velmi lpěl na bezpečnosti a jeho aparát roky odposlouchával množství lidí. Operativci měli dokonce loni zachytit hovor prezidenta Chua Ťin-tchaa s vysokým představitelem strany Liouem Kuang-lejem.

Poův případ je největším politickým skandálem v Číně za poslední roky. [celá zpráva]

V Číně na podzim začíná obměna nejvyšších kádrů. Připravuje se jmenování nového prezidenta, předsedy vlády i sedmi nováčků do devítičlenného politbyra. Případ čchung-čchingského starosty však způsobil roztržku ve vedení, poznamenala stanice BBC.

Po je od února ve vazbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám