Hlavní obsah

V Indii poprvé zrušili sňatek, který svým dětem dohodli rodiče

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džódpur

Úřad v Indii vůbec poprvé zrušil manželství mladé ženy a muže, které předem dohodli jejich rodiče, když ženě byl teprve rok a muži tři. Místopřísežné prohlášení o anulování sňatku pár podepsal před veřejným notářem v severním státě Rádžastán.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Byla jsem v manželství nešťastná. Rodičům, kteří se mnou nesouhlasili, jsem řekla, že jsem vyhledala pomoc,“ citovala agentura AFP 18letou Lakšmí Sargarovou. Mladá žena zjistila, že už je vdaná, teprve tento měsíc, když si pro ni přišel ženich Rakeš.

„Upadla do deprese. Ten chlapec se jí nelíbil a ona nebyla připravena podřídit se rozhodnutí rodičů,“ řekla Kriti Bhartiová z nevládní organizace Sarathi Trust ve městě Džódpur. „Je to první případ páru, který byl oddán v dětství a chtěl manželství zrušit, jaký známe. Doufáme, že půjdou dalším za vzor,“ dodala.

Rakeš původně chtěl, aby manželství i přes nesouhlas nevěsty pokračovalo, ale posléze se dal přesvědčit. Dvojice pak podepsala prohlášení o anulování sňatku před notářem v Džódpuru.

Ačkoliv jsou manželství uzavřená v dětství v Indii nezákonná, v mnohých oblastech země s více než 1,2 miliardy obyvatel zůstávají tradičně ukotvená. Zvláště to platí pro venkovské a chudé komunity.

Nedávný průzkum zjistil, že v Rádžastánu je desetina dívek vdaná před svým 18. rokem. Případy, kdy si dívky dohodnutého muže odmítnou vzít, jsou vzácné. Podle Dětského fondu OSN (Unicef) je 40 procent "dětských" manželství uzavřených právě v Indii, i když údajně poslední kampaně přinášejí výsledky a počet nových manželství klesá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám