Hlavní obsah

Afghánské dívky se vzdělávají v tajných školách navzdory výhružkám

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Dva milióny afghánských dívek nikdy nechodily do školy, uvedl list Washington Post s odvoláním na UNICEF. Situace je však mnohem lepší než za vlády Tálibánu, kdy jich chodilo do školy jen 5000. V současnosti je to 2,5 miliónu. Mnohé ale chodí do škol tajně. Tálibán uplatňuje striktní podobu práva šaría a ženám vzdělání upírá. Pod svou kontrolou má značnou část afghánského území zejména v odlehlých oblastech.

Foto: Profimedia.cz

Afghánské školačky

Článek

Jedna taková podzemní škola funguje na východě Afghánistánu v provincii Paktika. Každé ráno a odpoledne se za hliněné zdi horské vesnice Spina vydává na 40 dívek. Jdou se vzdělávat navzdory zákazu Tálibánu a jeho výhružkám. Podle reportáže Washington Post je to pro ně jediná šance na vzdělání.

Bojovníci Tálibánu přišli do oblasti v roce 2005, kdy byla půldruhého kilometru od Spiny otevřena škola pro dívky, postavená za americké peníze. V roce 2007 ji tálibové zničili.

Dva bratři, kteří jako jedni z mála obyvatel vesnice umí číst a psát, však začali učit počítat své příbuzné ženského pohlaví v domě na kraji městečka. Postupně přicházely další a další dívky, i když si to bratři nepřáli, aby na sebe nepřipoutali pozornost radikálního hnutí.

Nejdříve přicházely mladé dívky ve věku mezi pěti až dvanácti lety, pak začaly chodit i teenagerky. Část dopoledne, část odpoledne - v oblasti, kde se očekává, že dívky zůstávají doma do té doby, než dospějí.

Primitivní podmínky

Podmínky jsou primitivní, žádné lavice, tabule leží na zemi a učebnice nemá ani polovina dívek.

"Tyto studentky se učí něco z ničeho," řekl jeden z bratří, kteří mezitím požádali místní správu o podporu. Školská správa ale uvedla, že na vzdělání dívek peníze nemá.

Podmínky okomentovala jedna z žaček, jedenáctiletá Barana, která chodila původně do školy postavené Američany: "Měla jsem tu druhou školu radši. Měli jsme lavice a knihy, ale tohle místo je pořád dobré. Pořád se učíme. Chci se naučit všechno."

Hrozby fundamentalistů

Svou činnost bratři neutajili. Už se setkali s výhružkami ze strany Tálibánu. Dostali dopis: "Nebudeme umožňovat vzdělání dívek." Podle Tálibánu je to neislámské. Bratrům hrozí násilím.

Dvojice se proto pokusila spojit s táliby a nabídnout jim, že budou dívky učit jen náboženství. Bratři chodili do stejných pákistánských madrás jako vzbouřenci. Jeden z nich se přiznal, že se k Tálibánu málem přidal: "Verbovali mě muži, které jsem dobře znal."

A dívkám řekli, aby přestaly chodit, že je to nebezpečné. Žákyně ale neodradili. Sami nevědí, zda to tálibové zatím vzdali, nebo chystají nějakou akci. Nedávno bylo na severu Afghánistánu přiotráveno 100 středoškolaček, které chodily do školy. [celá zpráva]

Jeden z bratrů poznamenal, že se od druhé poloviny devadesátých let, kdy v zemi vládl Tálibán, mnoho nezměnilo: "Nevidím velký rozdíl mezi těmito lety. Žijeme ve společnosti, která má daleko k demokracii a svobodě."

A neví, jak dlouho budou moci ve své činnosti pokračovat a zda na ni nedoplatí, i když každou hodinu začínají četbou koránu. Samozřejmě by nejraději učili ve žluté škole postavené Američany. Tam ale chodí jen chlapci. I ti se ovšem učí v napůl zdevastovaných třídách s rozbitými okny. Ani schválení učitelé, kteří chlapce učí, to nemají jednoduché. Nedávno jim příslušníci Tálibánu vzali mzdu, aby měli na 82 mm minomet a granáty do něj.

"Je to nebezpečné pro učitele i pro studentky, ale tyto podzemní školy ukazují hlad lidí, kteří žijí pod Tálibánem, po vzdělání," řekla poslankyně Šakríja Barakzajová, která měla tajnou školu už za dob vlády Tálibánu v devadesátých letech. Sama ani není schopna odhadnout, kolik podobných škol v zemi existuje. Ukazuje to ale, že se společnost přece jen mění.

Reklama

Výběr článků

Načítám