Hlavní obsah

Severní Korea brzo uskuteční jaderný test, Peking hraje dvojí hru

– Peking/Pchjongjang
Novinky,

Severní Korea je podle agentury Reuters připravena uskutečnit třetí pokusný jaderný výbuch. KLDR tak stupňuje konfrontační politiku, jakou projevila už při nedávném neúspěšném pokusu vypustit satelit. Čína to sice odsoudila, ale v pondělí uvedla, že vztahy mezi Pekingem a Pchjongjangem jsou stále silné. Čínská státní firma současně do KLDR dodala supermoderní transportér pro balistické rakety.

Foto: Reuters

Satelitní snímek Jongbjonu, kde se nachází jaderné elektrárna, jež produkovala plutonium.

Článek

Zdroj obeznámený s jaderným programem Pchjongjangu řekl agentuře Reuters na dotaz, kdy KLDR provede třetí jaderný výbuch: „Brzy. Přípravy jsou téměř dokončeny.“ Potvrdil tak dva týdny starou informaci jihokorejských tajných služeb, že se test uskuteční záhy.

Není ale zatím jasné, zda půjde o odpálení uranové nebo plutoniové nálože, předpokládá se ale, že tentokrát půjde o uranovou bombu. KLDR v posledních letech spustila program obohacování uranu.

KLDR už minulý týden uvedla, že odstupuje od moratoria na testy. [celá zpráva]

Spory o transportér

Čínská společnost Hubei Sanjiang Space Wanshan Special Vehicle Co. čelí v souvislosti s KLDR kritice, protože její vozidlo na vojenské přehlídce v Pchjongjangu vezlo nejnovější severokorejskou balistickou raketu. Transportér vzbudil větší pozornost expertů než sama raketa. [celá zpráva]

Společnosti hrozí sankce, protože se KLDR nesmí dodávat technologie pro rakety. Firma se však hájí, že prodala jen šasi 122tunového kolového vozidla a že je prodala zprostředkovateli. Zřejmě se takto sankcím vyhne.

Hubei Sanjiang nicméně již loni uvedla na webu, že chce prohloubit spolupráci se zákazníkem, kterému prodala šasi modelu WS54200, což je největší kolový transportér v Číně, který může jezdit i mimo silnice a slouží i k odpálení střely.

Foto: KCNA, Reuters

Nová severokorejská balistická raketa

Panují proto obavy z možného dalšího transferu technologií. Hubei Sanjiang je dodavatel dodává čínské státní společnosti China Aerospace Science and Industry Corp, která vyrobila jak kosmickou raketu Šen-čchou, tak čínské jaderné nosiče.

Západ znepokojují pevné vazby mezi Pekingem a Pchjongjangem

Podle expertů Čína hraje jako obvykle svou hru, kdy sice deklaruje spolupráci se západem, ale vede vlastní politiku. Čína sice nechal v Radě bezpečnosti OSN projít prohlášení odsuzující severokorejský pokus vypustit umělou družici, ale jinak Zemi jitřní svěžesti hájí.

Čínský prezident Chu Ťin-tchao v pondělí podle BBC zdůraznil, že vazby mezi ČLR a KLDR jsou silné. V pondělí se také setkal s delegací severokorejské strany práce v Pekingu, kde řekl: „Budeme pokračovat v tradici posilovat strategickou komunikaci a koordinaci v klíčových mezinárodních tématech a pracovat pro mír a stabilitu na Korejském poloostrově.“

Reklama

Výběr článků

Načítám