Hlavní obsah

Chceme alespoň dvě miliardy ročně, vzkázal do USA afghánský prezident

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánský prezident Hámid Karzáí prohlásil, že chce pro svou zemi od USA alespoň dvě miliardy dolarů (téměř 38 miliard korun) ročně poté, co z Afghánistánu v roce 2014 odejdou američtí vojáci. Ještě před tím by měla být podepsána dohoda o výši podpory. Karzáího prohlášení během vystoupení před studenty a vysokoškolskými učiteli v Kábulu citovala v úterý agentura AFP.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

"Říkají, že nám dají peníze, ale nespecifikují, jakou částku. My říkáme: ‘Dejte nám méně, ale potvrďte to na papíře’. Chceme, aby sepsali, že Amerika dá na zabezpečení Afghánistánu dvě miliardy dolarů, nebo přinejmenším dvě miliardy ročně. Jestli nám chtějí dát víc, vítáme to," řekl Karzáí.

AFP uvedla, že představitelé obou stran věří, že dohoda o strategickém partnerství po stažení amerických vojáků přespříští rok by mohl být podepsána ještě před květnovým summitem NATO v Chicagu.

Karzáí s požadavkem finanční podpory vystoupil jen den poté, co kritizoval NATO za selhání, které vedlo k 18hodinovému obléhání kábulského centra z neděle. [celá zpráva]

Severoatlantická aliance následně přiznala, že koordinované útoky její zpravodajské složky zaskočily. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám