Hlavní obsah

Australané odejdou z Afghánistánu dřív

– Canberra

Australská premiérka Julia Gillardová podle BBC oznámila v úterním projevu v Canbeře, že země stáhne své vojáky z Afghánistánu o rok dříve, než bylo plánováno. Její vystoupení přišlo před klíčovou konferencí NATO o Afghánistánu, která se uskuteční v květnu v Chicagu. Gillardová tam chce o dřívějším stažení Australanů jednat.

Článek

Gillardová promluvila den poté, co vzbouřenci na 18 hodin ochromili život v Kábulu a ve třech provinciích. Během tvrdých bojů zahynulo přes 50 lidí. [celá zpráva]

Gillardová upřesnila, že by se vojáci měli začít stahovat už letos a většina by jich měla být doma do konce roku 2013, kdy se v Austrálii konají volby. Gillardová čelí v posledních měsících propadu popularity. Většina zemí přitom počítá s tím, že zůstane v Afghánistánu do konce roku 2014, i když Francie také oznámila dřívější odchod. [celá zpráva]

Doplnila, že stahování začne až poté, co Afghánci převezmou kontrolu nad provincií Uruzgán, kde je většina australských vojáků dislokována. Přepokládá, že převzetí kontroly nad Uruzgánem oznámí prezident Hámid Karzáí v následujících měsících. Stahování pak má zabrat 12 až 18 měsíců.

Gillardová dodala, že poté bude Austrálie přispívat „spravedlivým dílem“ na mezinárodní pomoc a podporu afghánských bezpečnostních sil. Zvažuje i možnost, že v Afghánistánu budou po stažení hlavních sil dál působit australští vojenští instruktoři.

V mezinárodních silách ISAF působí nyní 130 000 vojáků. V zemi padlo od zahájení války v roce 2001 32 australských vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám