Hlavní obsah

Navzdory globálnímu oteplování ledovce v Asii rostou

Ačkoliv v Alpách či Himalájích ustupují ledovce, v pohoří Karákóram na pákistánsko-indicko-čínském pomezí naopak nabývají na mase. Upozornili na to francouzští vědci. Svá tvrzení opřeli o data z vesmírných satelitů.

Foto: Profimedia.cz

V pohoří Karákóram se nachází i druhá nejvyšší hora světa K2.

Článek

Karákóram s druhým nejvyšším vrcholem světa K2 je součástí alpinsko-himalájské soustavy, jak upozorňuje Wikipedie. Ačkoliv je vodním zdrojem pro více než miliardu lidí, jeho nepřístupné ledovce jsou prozkoumány jen málo, uvedla stanice BBC.

Mezivládní panel pro klimatické změny (IPCC) před pěti lety varoval, že vlivem růstu teplot na Zemi by většina himalájských ledovců mohla do roku 2035 zmizet. Výzkumníci z francouzského Národního centra pro vědní výzkum a univerzity v Grenoblu však ze srovnání satelitních snímků z let 1999 a 2008 vyvodili, že v Karákóramu ledu přibylo. Svou zprávu zveřejnil v žurnálu Nature Geoscience.

Pozorování změn velikosti ledovců na dálku je ale problematické, svoji roli mohou hrát nejrůznější faktory, například pohyb hornin. Ze zkoumání plyne, že změny u jednotlivých ledovců v pohoří jsou různě velké.

Příčinu přibývání těchto ledovců vědci neznají. „Domníváme se, že by to mohlo být díky velmi specifickému podnebí nad Karákóramem, meteorologická měření prokázala zvýšené zimní srážky, ale to je v současnosti jenom odhad,“ řekla šéfka výzkumného týmu Julie Gardellová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám