Hlavní obsah

Američtí agenti z Kolumbie museli nastoupit nucenou dovolenou

Washington/Cartagena

Americká tajná služba poslala 11 svých agentů na nucenou dovolenou a začala vyšetřovat okolnosti jejich nevhodného chování před summitem v Kolumbii. Agenti pracovali na zajištění bezpečnosti před příletem prezidenta Baracka Obamy, podle zdrojů z Kolumbie a podle informací listu The Washington Post se ale zapletli do prostituce.

Foto: ČTK/AP

Agenti pracovali na zajištění bezpečnosti prezidenta Obamy

Článek

"Je to standardní postup, který nám dovoluje ta obvinění úplně a spravedlivě vyšetřit," uvedla služba k rozhodnutí postavit agenty dočasně mimo služby. Co přesně se stalo, služba nesdělila, za nepříjemnosti se ale omluvila. "Tento incident není odrazem chování našeho personálu na jeho každodenních cestách po naší zemi a po světě, kde zasvěceně a profesionálně vykonává své povinnosti," píše se dále.

Agenti, kteří byli postaveni mimo službu, jsou členy speciální jednotky, stejně jako členy uniformovaného personálu. Žádný z nich sice neměl osobně poskytovat ochranu přímo Obamovi, podle agentury AP se ale skandál přesto rozrůstá.

O tom, že se tajní agenti vydali za prostitutkami v Cartageně, kde summit v sobotu začal, informoval agenturu AP nejmenovaný volající. Mluvčí tajné služby Edwin Donovan tuto informaci v sobotu nepotvrdil ani nevyvrátil. Řekl jen, že aktivity se týkaly období před Obamovým pátečním příletem do Kolumbie. Zprávu nekomentoval ani Bílý dům. Už v sobotu bylo z Kolumbie odvoláno zpět do USA celkem 12 agentů.

List The Washington Post informoval, že osobní strážci ve svém hotelu v Cartageně pořádali pitky. Prostituce prý byla ve hře nejméně v jednom případě. Bývalý zpravodaj deníku a expert na tajné služby uvedl, že jedna z prostitutek si šla stěžovat na policii, protože za své služby nedostala od agenta americké tajné služby zaplaceno.

Pracovníci americké tajné služby mají přísně zakázáno stýkat se s prostitutkami. Šéf amerických policejních odborů Jon Adler řekl, že obviněn byl nejméně jeden agent. Povolána zpět však byla celá jednotka, k níž patřil. Do Kolumbie pak byli vysláni jiní agenti. Donovan ujistil, že se změna nijak neprojeví na bezpečnostních opatřeních týkajících se pobytu prezidenta Obamy v Kolumbii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám