Hlavní obsah

KLDR hladoví, ale režim utratil miliardy za raketu či zábavní park

Ačkoliv se Severní Korea v únoru se Spojenými státy dohodla na pozastavení svého jaderného a raketového programu výměnou za potraviny pro hladovějící národ, pokusila se v pátek vyslat na oběžnou dráhu novou raketu. Podnik přišel režim na 850 miliónů dolarů, čili zhruba 16 miliard korun. Jen za ně by mohly být nakoupeny téměř čtyři milióny tun potravin.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (uprostřed) se stranickými špičkami

Článek

Částku zveřejnil britský list Daily Telegraph s odkazem na nespecifikované tajné dokumenty. Namísto rakety, která se krátce po startu rozlomila a spadla do moře, si mohla chudá země s asi 24 milióny obyvatel koupit 2,5 miliónu tun kukuřice a 1,4 miliónu tun rýže, poznamenal deník.

Nejmenovaný zástupce jihokorejské armády agentuře Jonhap potvrdil, že odpalovací rampa stála 400 miliónů dolarů a raketa a další zařízení dalších 450 miliónů. „Severní Korea má každoroční nedostatek 400 000 tun potravin, takže by ty peníze vyřešily problém na šest let,“ uvedl zdroj.

Foto: Profimedia.cz

Vesničané na severozápadě KLDR

Světový potravinový program (WFP) mobilizoval naposledy před rokem nouzové fondy, aby dostal před žněmi jídlo k 3,5 miliónům Severokorejců, kteří se ocitli blízko smrti hladem. Tak rozsáhlé akce bylo třeba naposled v 90. letech, kdy v izolované KLDR zemřelo hladem a na nemoci spojené s nedostatkem potravy až 3,5 miliónu lidí, uvedl Daily Telegraph.

Severokorejská vláda pak loni v červnu snížil příděl obilovin na pouhých 150 gramů na osobu denně. Ačkoliv se vláda rozhodla nevšímat si černého trhu, kde lidé nabízejí k prodeji své nadbytky, mají-li nějaké, nedostatek potravin byl takový, že musely být sníženy příděly i vojákům, kteří jsou oporou režimu. Podle WFP je každé třetí dítě v KLDR podvyživené nebo nedorostlé a s podvýživou se potýká i čtvrtina těhotných a kojících žen.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v hlavním městě Pchjongjangu

Režim ale neutrácí jen za nové rakety. Podle britského deníku dá asi 50 miliónů dolarů (943 miliónů korun) za budovaný zábavní park Rungrado, kde nebude chybět bazén s cvičenými delfíny. Ve vládní čtvrti v Pchjongjangu nedávno renovovali 3000 bytů pro vládní aparát, což stálo 140 miliónů dolarů (2,6 miliardy korun).

Telegraph uvedl, že hlavním zdrojem financování takových podniků je vývoz uhlí, za který Pchjongjang v loňském roce vyinkasoval 1,14 miliardy dolarů (21,5 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský voják u rakety Unha-3. Její let se nevyvedl, raketa skončila v moři.

Reklama

Související články

Nejstarší Kimův syn je bez peněz

Nejstarší syn nedávno zesnulého severokorejského vůdce Kim Čong-nam má finanční potíže, napsal v pátek server ruského týdeníku Fakty. Stalinistický režim...

Výběr článků

Načítám