Hlavní obsah

Japonsko je v pohotovosti, Tokio před korejskou raketou chrání střely Patriot

Novinky, rei
Tokio

Japonsko je od čtvrtka v nejvyšší pohotovosti kvůli avizovanému startu severokorejské rakety. Japonci se chystají raketu, v případě že naruší jejich vzdušný prostor, sestřelit. Tokio a okolí chrání střely Patriot, námořnictvo na třech křižnících aktivovalo také systém Aegis se střelami Standard Missile-3.

Foto: Kyodo , Reuters

Japonští vojáci se střelami Patriot v prefektuře Okinawa

Článek

"Chceme vyzvat Severní Koreu ke zdrženlivosti, ale jsme plně připraveni na jakoukoliv eventualitu," citovala japonská média čtvrteční prohlášení japonského premiéra Jošihika Nody.

Severní Korea uvedla, že vypustí raketu, jež má u příležitosti nedělního stého výročí narození "otce zakladatele" Kim Ir-sena vynést do vesmíru výzkumnou sondu. Podle Západu a jeho spojenců v regionu se ale spíše jedná o zkoušku zbraňových systémů.

Start rakety byl avizován na čtvrtek až pondělí s dobou vzlétnutí buď v 7:00, anebo v poledne. "V tuto chvíli nemáme žádné informace o startu," prohlásil mluvčí vlády Osamu Fudžimora. Pravděpodobnost čtvrtečního startu snížilo špatné počasí v oblasti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Severní Korea se chystá vypustit do vesmíru raketuVideo: Reuters

"Neočekáváme, že (raketa) dopadne na naše území," řekl podle agentury Reuters dříve vysoce postavený činitel japonského ministerstva obrany. Japonci jsou připraveni na zásah v případě, že by se raketa vymkla kontrole, jako se tomu stalo v roce 2009, kdy severokorejská raketa selhala, nevynesla družici a přeletěla japonské ostrovy.

Na možný přelet nad svým územím se připravila i Jižní Korea.

Japonský vzdušný prostor a území včetně hlavního města Tokia chrání v prefektuře Okinawa pozemní systém Patriot Advanced Capability-3. V Japonském a Východočínském moři jsou navíc připraveny tři válečné lodě s rovněž americkým systémem Aegis a protiraketovými střelami Standard Missile-3.

Před vypuštěním rakety varovaly KLDR i Spojené státy, podle nichž je akce porušením rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Severokorejci se přitom s Američany v únoru dohodli na pozastavení svého raketového a jaderného programu výměnou za potraviny od USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám