Hlavní obsah

Severokorejský vůdce má konečně všechny tituly

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se dočkal všech titulů, které vládnoucí rodině příslušejí. Státní agentura KCNA ve čtvrtek informovala, že byl jmenován do posledních funkcí, které dříve zastával jeho otec, a stanul v čele ústřední vojenské komise a politbyra Korejské strany práce.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Jmenování do funkcí se uskutečnilo na středečním sjezdu strany. Formální ukončení převzetí moci po prosincovém úmrtí Kim Čong-ila mají v pátek stvrdit na svém zasedání poslanci.

V neděli pak KLDR oslaví 100 let od narození zakladatele režimu a děda nynějšího vůdce Kim Ir-sena. Severní Korea plánuje u té příležitosti vyslat do vesmíru výzkumnou družici. Podle Západu ale ve skutečnosti testuje raketu dlouhého doletu, čímž porušuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN.

Jižní Korea a Japonsko varovaly, že severokorejskou raketu sestřelí. Situaci v oblasti monitoruje i americká radarová loď. Množství aerolinek kvůli avizované akci odklonilo své lety.

Satelitní snímky také naznačují, že by se KLDR mohla chystat k další, v pořadí třetí jaderné zkoušce. Pchjongjang přitom v únoru souhlasil s pozastavením svého jaderného a raketového programu výměnou za potravinovou pomoc z USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám