Hlavní obsah

Mugabe se léčí v Singapuru, údajně má na kahánku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harare

Zimbabwský prezident Robert Mugabe, jehož Západ označuje za diktátora, je od soboty v Singapuru, kde se v nedávných měsících opakovaně léčil. Podle serveru Zimbabwe Mail visí jeho život na vlásku.

Foto: Mackson Wasamunu, Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

Mugabeho, který v čele své země stojí od vyhlášení její samostatnosti na britské koruně v roce 1980, podle nejmenovaného vládního zdroje doprovází i jeho manželka Grace a další rodinní příslušníci. Oficiálně ovšem Mugabe do Singapuru odletěl, aby se zúčastnil zapsání své dcery na postgraduální studium. Agentury ale upozornily, že jen v loňském roce se prezident v zemi osmkrát léčil.

Podle zpráv amerických diplomatů zveřejněných serverem WikiLeaks trpí 88letý Mugabe rakovinou prostaty.

Zřejmě kvůli nepřítomnosti Mugabeho bylo přeloženo i zasedání vlády z pondělka na čtvrtek. Podle prezidentova mluvčího nebude Mugabe na ministerské schůzce chybět.

O Mugabem se v minulosti opakovaně psalo, že jeho život je v ohrožení. On sám nedávno spekulace popřel a prohlásil, že je zdravý jak řípa. Řekl, že svou dlouhověkostí překonal Ježíše a dodal, že zatím nemá v úmyslu složit funkci. [celá zpráva]

Krokodýl nástupcem

V Zimbabwe se přesto živě spekuluje o jeho nástupci. Média favorizují 65letého ministra obrany a bývalého šéfa tajné služby Emmersona Mnangagwu, přezdívaného pro jeho tvrdost Krokodýl. O tom, že je připravován na převzetí moci, má svědčit i jeho nedávná návštěva klíčového spojence Íránu, při níž se setkal i s prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem.

Reklama

Výběr článků

Načítám