Hlavní obsah

Kolumbijský vulkán, který pohřbil 25 000 lidí, se opět probudil k životu

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogota

Kolumbijské úřady vyhlásily poplach v oblasti kolem vulkánu Nevado del Ruiz. Z jeho jícnu začal na konci března stoupat popel a kouř. Od té doby jeho aktivita stoupá. Místní obyvatelé se strachují o vlastní životy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kolumbijský vulkán Nevado del Ruiz se probudil k životuVideo: Reuters

 
Článek

Vulkán Nevado del Ruiz se probral k životu po 27 letech. Kolumbijské úřady vulkán bedlivě sledují už od 31. března, kdy kvůli zvýšené vulkanické aktivitě poprvé oficiálně vyhlásily poplach. Od té doby plyny stoupající z útrob vulkánu dosáhly výšky tří tisíc metrů a okolí zahalily do oblaku popela a prachu.

Nevado del Ruiz leží 129 kilometrů od Bogoty a všichni místní mají stále v paměti neštěstí, které jim přinesla jeho poslední erupce v roce 1985. Tehdy vulkán způsobil nejsmrtonosnější přírodní katastrofu v kolumbijské historii. Erupce uvolnila sesuv bahna, které pohřbilo město Armero a zabilo 25 000 místních obyvatel.

Severiano Navarro, který žije nedaleko vulkánu uvedl, že se z něj ozývá silný hluk: „Je to jako mohutné hromobití. Můžete slyšet z jaké hloubky ten zvuk vychází a vnímáte, jak je vulkán obrovský. Navíc tu je cítit silně síra každé odpoledne.“

Vulkanoložka Martha Calvache potvrdila, že tento 5364 metrů vysoký vulkán je opravdu nestabilní: „Seismická aktivita vulkánu se zvýšila v sobotu. Od té doby zůstává situace podobná. Množství otřesů se zatím střídavě zvyšuje a snižuje.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám