Hlavní obsah

Afghánistán umožní USA noční razie, ale pod svým dozorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánská vláda podepsala v neděli dohodu s USA ohledně nočních razií speciálních jednotek. Konat se budou pod afghánským velením, americké síly v nich budou mít jen podpůrnou roli. Afghánci také budou moci razie vetovat. Ohledně nočních razií panovaly spory, USA je označovaly za důležité, Afghánci je odsuzovali kvůli narušování soukromí a neúctě k ženám.

Článek

Přestože Afghánci měli k raziím výhrady, nakonec i velení afghánské armády si uvědomilo jejich důležitost. Vysoký afghánský generál řekl BBC, že zatímco vzbouřencům patří den, „nám, Afghánské národní armádě a NATO patří noc“.

„Tyto noční nájezdy zlomily páteř Tálibánu a dalším povstaleckým skupinám,“ dodal ještě generál.

„Tyto noční nájezdy zlomily páteř Tálibánu a dalším povstaleckým skupinám,“ dodal ještě generál.

"Dnes jsme postoupili o krok blíž k ustavení strategického partnerství mezi USA a Afghánistánem. A ještě větší význam má to, že jsme o krok blíže k našemu společnému cíli a vizi bezpečného a suverénního Afghánistánu," prohlásil při podpisu americký generál John Allen. Za Afghánce dohodu podepsal ministr obrany Abdur Rahím Vardak. Dohoda je krokem u zavření strategického partnerství.

Omezení pro Američany

V souladu s dokumentem budou mít afghánské síly kontrolu nad osobami dopadenými při nočních zásazích a také budou rozhodovat o tom, jestli budou mít k zadrženým přístup američtí vyšetřovatelé.

Noční operace budou řízeny velením zvláštních afghánských jednotek, ale s podporou a "poradním hlasem" amerických sil. A prohledávat domy nebo rezidenční komplexy budou smět pouze afghánské síly - policie a vojáci budou muset při akcích chránit ženy a děti, stejně jako kulturně citlivá místa, stanoví dokument.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám