Hlavní obsah

Majitele nákladní lodi obvinili za únik oleje do moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Novozélandské úřady obvinily majitele lodi, která loni v říjnu najela na útes v zátoce Tauranga, z podílu na ekologické havárii. Z kontejnerové lodi Rena po převrácení na bok uniklo nejméně 360 tun topného oleje.

Foto: ČTK/AP

Havarovaná loď Rena u Nového Zélandu

Článek

Nehoda způsobila nejhorší ekologickou katastrofu v dějinách země. Olej zamořil tamní panenské pláže, přičemž uhynuly stovky mořských ptáků. V moři navíc skončily stovky kontejnerů z paluby.

Majiteli lodi, firmě Daina Shipping, která je dceřinou společností řeckého podniku Costamare, hrozí pokuta ve výši až 600 000 novozélandských dolarů (9,2 miliónu korun). Navíc firma čelí hrozbě další pokuty 10 000 dolarů (150 000 korun) za každý další den, kdy bude pokračovat únik chemikálií do moře.

Před soudem už stanul kapitán lodi i jeho navigační důstojník, kteří oba pocházejí z Filipín. Rozsudek se očekává příští měsíc. Obviněným hrozí až sedm let za mřížemi.

Loď havarovala v den kapitánových narozenin. V místě panovalo dobré počasí. Podle vyšetřovatelů loď spěchala, aby byla v přístavu ve stanovený čas. V průběhu plavby několikrát její vedení změnilo kurs.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám