Hlavní obsah

K pádu letadla na Sibiři dopomohl šlendrián při odledování

– Ťumeň/Moskva

Pondělní pád turbovrtulového letadla na Sibiři, při kterém zahynulo 31 lidí, zřejmě způsobila námraza. Tato spekulace se objevila již během dne a v pondělí večer šéf ruského úřadu pro leteckou dopravu uvedl, že nemrznoucí směs použitá při odledování nebyla aplikována v dostatečném množství.

Foto: ČTK/AP

Zřícené letadlo u města Ťumeň

Článek

„Ošetření letounu během procedury odledování nebylo provedeno na adekvátní úrovni,“ řekl šéf úřadu Alexandr Neradko a dodal: „V tuto chvíli ještě nejsme tak daleko, abychom to mohli označit za příčinu nehody, ale máme tuto informaci.“

Stroj ATR-72 společnosti UTair havaroval asi tři minuty po startu a dopadl tři kilometry od letiště. Po dopadu se letoun rozlomil na tři části a začal hořet. Havárii přežilo 12 osob, které utrpěly vážná zranění. Zbylých 31 zahynulo. [celá zpráva]

Foto: Yahoo Maps

Ťumeň

Stroj letící do Surgutu se po startu dostal jen do výšky dvou set metrů. Podle některých informací se piloti kvůli tomu, že špatně stoupal, rozhodli pro nouzové přistání. Podle svědků motory stroje silně kouřily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky zříceného letadla v RuskuVideo: Reuters

Led na křídlech představuje nejenom zátěž, ale může měnit profil nosné plochy a její aerodynamické vlastnosti, může vést ke ztrátě potřebného vztlaku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám