Hlavní obsah

Poškozená výletní loď dorazila v pořádku do přístavu v Malajsii

Výletní loď Azamara Quest, jejíž motory v noci na sobotu u Filipín vyřadil z provozu požár, dorazila v bezpečí do malajsijského přístavu Sandakan. Na palubě lodi je asi tisíc lidí. V přístavu na ně čekají autobusy, které je odvezou do hotelů.

Foto: ČTK/AP

Loď Azamara Quest

Článek

Plavidlo vyplulo pod maltskou vlajkou z filipínské metropole Manily ve čtvrtek na 17denní turistickou plavbu. Společnost Azamara Club Cruises, jejíž mateřská firma sídlí v USA, zbytek plavby zrušila a slíbila, že cestujícím proplatí veškeré náklady a dá voucher na nějakou budoucí plavbu.

Požár, který vypukl z dosud nejasných důvodů v jedné ze strojoven lodi, se prý podařilo rychle uhasit. Motory nefungovaly a plavidlo bylo unášeno 24 hodin proudem v klidných vodách asi 140 kilometrů jihozápadně od útesu Tubbataha. Posádce se nakonec podařilo obnovit vlastní pohon a umožnit, aby loď mohla dál sama alespoň pomalu plout.[celá zpráva]

Nikdo z 590 pasažérů, které tvoří hlavně Američané a Západoevropané, nebyl zraněn. Pět ze 411 členů posádky se však přiotrávilo kouřem z požáru, přičemž jeden z nich byl postižen vážně. Loď provázely dva čluny filipínské pobřežní hlídky a vlečná loď.

"O kapitánovi a posádce lze říci jen to dobré. Byli naprosto skvělí, stále nás informovali o všem dobrém i špatném. Moc neodpočívali a starali se, aby nám bylo fajn. Je škoda, že nemůžeme dokončit plavbu, ale vrátíme se," uvedla jedna cestující z Havaje na Facebooku poté, co byla na lodi obnovena elektřina a internetová služba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám