Hlavní obsah

Japonsko může v budoucnu spláchnout obří vlna tsunami, varují vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

V případě silného zemětřesní hrozí japonským břehům přívalové vlny tsunami o výšce až 35 metrů. V sobotu večer to sdělil tým japonských vědců, který vytvořila vláda po loňském ničivém zemětřesení v Japonsku s cílem vyhodnotit, co zemi hrozí v podobných situacích.

Foto: Profimedia.cz

Také japonské letiště Sendaj před rokem zaplavila voda.

Článek

V případě zemětřesení kolem devíti stupňů Richterovy škály, které by udeřilo jihozápadně od japonských břehů, by velké části pobřeží mohly zasáhnout přívalové vlny tsunami o výšce 20 až 34,4 metru. Podle vědců tak hráze o výšce 18 metrů, které se zde nyní budují, nejsou dostatečné.

Zemětřesení, které Japonsko postihlo loni v březnu, mělo sílu devíti stupňů Richterovy škály a vyvolalo přívalovou vlnu vysokou asi 15 metrů. Zahynulo při něm na 20.000 lidí. Poškozena byla také jaderná elektrárna Fukušima. [celá zpráva]

Loňské zemětřesení mělo ohnisko v oceánu 130 kilometrů východně od přístavu Sendai v hloubce 32 kilometrů. Bylo natolik silné, že ostrov Honšú posunulo skoro o 2,5 metru, podle měření to bylo páté nejsilnější zemětřesení na světě od roku 1900. V Japonsku způsobilo velké škody, které podle Světové banky dosáhly 235 miliard dolarů.

Vědci počítají s nejhorším scénářem

Vědci zdůrazňují, že jejich předpoklady uvádějí nejhorší možnou vlnu tsunami, jejíž pravděpodobnost je však velmi malá. Vyjádřili však naději, že vláda k jejich závěrům přihlédne při vypracování nových opatření k ochraně země před následky zemětřesení a následnými přívalovými vlnami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám