Hlavní obsah

Bin Ládin žil v Pákistánu v pěti domech, děti se rodily ve státní nemocnici

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usáma bin Ládin žil po útoku USA a svém útěku z Afghánistánu devět let v Pákistánu. Postupně bydlel v pěti domech. V té době se mu narodily čtyři děti, z nichž nejméně dvě přišly na svět ve státních nemocnicích. Podle amerického listu The New York Times (NYT) to pákistánským vyšetřovatelům řekla jedna z bin Ládinových manželek. Její výpověď by podporovala tvrzení Američanů, že pákistánská vláda nejhledanějšího teroristu kryla.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin na archivním snímku

Článek

Zprávu pákistánských vyšetřovatelů, kteří stále drží trojici bin Ládinových žen a jejich děti a vnoučata v domácím vězení v Islámábádu, získal nejprve pákistánský deník Úsvit, NYT později rovněž obdržely kopii.

Vdovy s vyšetřovateli spolupracují v různé míře, napsal americký deník. Vypovídat většinou odmítají dvě starší ženy, jež obě pocházejí ze Saúdské Arábie.

Nejzajímavější svědectví podle listu přinesly výpovědi nejmladší bin Ládinovy ženy, Jemenky Amal Ahmed al-Sadáhové. Její slova ve zprávě tlumočí pákistánský důstojník přítomný u výslechu z 19. ledna. Právě tento záznam hovoří o domech, v nichž terorista s rodinou pobýval. Nezmiňuje ale osoby, které jí pomáhaly přinejmenším při stěhování - bin Ládin se přesouval přes celou zemi.

Útoky plánoval z Kandaháru

Třicetiletá Amal vypověděla, že k sňatku s bin Ládinem svolila v roce 2000, údajně „toužila po tom, vzít si islámského bojovníka“. V červenci toho roku se letecky vypravila do Karáčí a pákistánsko-afghánskou hranici už překročila po zemi. S bin Ládinem a jeho dvěma ženami potom žila v domě u Kandaháru.

Po teroristických útocích z 11. září 2001 iniciovaných bin Ládinem se rodina byla nucena rozdělit a „rozprchnout“. Amal se i se svou čerstvě narozenou dcerou Safií vrátila do Pákistánu. V Karáčí zůstala devět měsíců, během nichž se sedmkrát stěhovala. Stěhování měla zajišťovat „jedna pákistánská rodina“ a Usámův starší syn Saad.

Foto: Novinky

Amal vypověděla, že v 18miliónovém Karáčí našly útočiště i další špičky al-Káidy, mezi nimi i Chálid Šajch Mohammed, strůjce útoků na New York a Washington a muž, který podle svých slov osobně popravil reportéra listu Wall Street Journal Daniela Pearla.

Stěhování z domu do domu

V polovině roku 2002 se Amal s dcerou přesunula do města Péšavár, kde se znovu shledala s manželem. Posléze se společně stěhovali na venkov, do horské oblasti na severozápadě Pákistánu, nikoliv však na kmenová území, na která se soustředily západní rozvědky. Rodina nejprve žila ve dvou různých domech v oblasti Svát a v roce 2003 se přemístila do Haripuru, městečka blíže hlavnímu městu Islámábád.

Foto: Profimedia.cz

Bin Ládinovy děti a vnoučata, jež s ním žily v Abbottábádu.

Tam všichni žili dva roky a zde se také Amal narodila druhá dcera Aasia a syn Ibrahim. Obě děti se narodily v místní nemocnici. Vyšetřovatel ve zprávě uvádí, že v obou případech Amal strávila v nemocnici velmi krátkou dobu, asi dvě tři hodiny, přičemž se prokazovala falešnými dokumenty.

Osud žen je nejistý

V polovině roku 2005 čekalo podle výpovědi rodinu poslední stěhování, a to do Abbottábádu, kde byl bin Ládin vystopován a před rokem americkým komandem zlikvidován. Amal zde porodila další děti, nejprve dceru Zainab v roce 2006 a pak o dva roky později syna Hussaina.

Při razii Američanů byla v ložnici s Usámou a byla postřelena do nohy. Kromě bin Ládina byli při zásahu zabiti ještě čtyři lidé včetně jeho dvacetiletého syna.

Trojici vdov a údajně i dvě děti po bin Ládinovi nyní čeká v Pákistánu soud. Čelí obviněním z ilegálního pobytu v zemi. Jejich osud je nejistý vzhledem k tomu, že by s nimi rádi hovořili západní vyšetřovatelé.

USA se domnívají, že pákistánská vláda a zejména armáda a tajné služby bin Ládina kryly. Islámábád to popírá.

Reklama

Související články

V Pákistánu zbourali úkryt bin Ládina

Dům v pákistánském Abbottabádu, kde se skrýval Usáma bin Ládin, byl zbourán. Demoliční práce bez předchozího oznámení začaly o víkendu. Podle agentury AFP byla...

Výběr článků

Načítám