Hlavní obsah

Miami i Bombaji hrozí zkáza, tropické bouře zesílí a bude více záplav

Vedra, sucha, velké bouře. To vše může lidstvu přinést globální oteplování, je proto zapotřebí se na tyto pohromy náležitě připravit. Tvrdí to zpráva mezinárodního týmu klimatologů, podle nichž hrozí největší nebezpečí indické Bombaji, Miami, Šanghaji, Bangkoku a dalším hustě osídleným oblastem.

Foto: Profimedia.cz

Hustě osídleným částem Asie hrozí nebezpečí. Ilustrační foto

Článek

Téměř šestisetstránkovou chmurnou předpověď zpracoval Mezivládní panel o klimatické změně, který v roce 1988 založila OSN. Zatímco v minulých letech se autoři ve svých zprávách soustředili na méně viditelné změny teplot vzduchu a chování oceánů, tentokrát přinesli informaci o dramatických projevech změn klimatu, které už nyní ročně způsobují celosvětové škody za 80 miliard dolarů (1,5 biliónu korun).

"Změny klimatu vnímáme prostřednictvím extrémů, chráněn před nimi není nikdo," uvádí zpráva. Nejvíc ohrožená je indická Bombaj, kde žije v rizikové zóně 2,7 miliónu lidí. Zvýšená hladina oceánu může spolu s prudkými dešti a záplavami změnit celou aglomeraci v neobyvatelnou zónu.

Méně, ale rovněž vážně ohroženo je Miami na Floridě, thajská metropole Bangkok, indická Kalkata, čínská města Šanghaj a Kuang-čou (dříve Kanton), Ho Či Minovo město ve Vietnamu nebo největší barmské město Rangún.

Opustit svá obydlí budou možná muset obyvatelé některých malých ostrovů, například Malediv v Indickém oceánu. "Rozhodnutí, zda a kdy se odstěhovat, je z nejbolestnějších, ale čelit mu lidé budou stále častěji," komentoval zprávu jeden z jejích autorů Chris Field.

Na katastrofy je třeba se připravit

Ne vše je ale ztraceno. Jako příklad státu, který dokáže pohromám čelit, uvádí zpráva chudý asijský stát Bangladéš. Zatímco v roce 1970 tam tropický cyklón usmrtil 300 000 lidí, v roce 2007 ještě silnější cyklón zabil jen 4200 lidí. Země se naučila na přírodní katastrofy připravit a čelit jim.

Opakem je Barma, kterou v roce 2008 postihla bouře srovnatelná s bangladéšskou z předchozího roku. V Barmě tehdy zemřelo 138 000 lidí, tedy třiatřicetkrát víc než v Bangladéši.

Tropické bouře mohou být v budoucnu stále silnější, ale jejich počet neporoste, bude se naopak mírně snižovat, tvrdí autoři zprávy. Předpokládají větší vedra a častější výskyt rekordních teplot, ale i silnější deště v severní a střední Evropě, v Kanadě, východní Africe a severní Asii.

Reklama

Výběr článků

Načítám