Hlavní obsah

V Afghánistánu trestají ženy, které jsou obětí násilí, mají prý pokřivenou morálku

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V Afghánistánu vězní ženy, které utekly před domácím násilím nebo před nucenou prostitucí, zatímco pachatelé zůstávají na svobodě. Upozorňuje na to organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Zmiňuje, že vězněny jsou i znásilněné ženy. Všechny jsou trestány za porušení morálky. V afghánských věznicích jich sedí nejméně čtyři sta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I když je žena donucena k sexu nebo znásilněna, stejně se dopouští nevěry, protože jde o sex mimo manželství.

Pokud je žena provdaná, nesmí opustit domácnost, i když je zneužívána. To je považováno za porušení morálky. Běžně se to trestá, aby se odčinila poskvrna na cti rodiny.

Způsob, jakým ji bil, nebyl dost krutý na to, abychom ho drželi ve vězení. Nebyla blízko smrti
Afghánský žalobce v případu pobodané manželky

"Některé ženy jsou trestány za mimomanželský sex poté, co byly znásilněny, nebo donuceny k prostituci. Soudci často rozhodují na základě doznání poskytnutých bez přítomnosti právníků a podepsaných, aniž by byly přečteny ženám, které neumějí číst a psát. Po odsouzení je čeká dlouhý trest vězení, často více než desetiletý," cituje ze zprávy HRW BBC.

Ukazuje to případ Nilofar, kterou opakovaně bodal šroubovákem do hlavy, hrudi a paží její manžel, který ji obvinil z nevěry. Odsouzena byla ona, muž je na svobodě. Žalobce uvedl: „Způsob, jakým ji bil, nebyl dost krutý na to, abychom ho drželi ve vězení. Nebyla blízko smrti, takže nebylo potřeba, aby byl za mřížemi.“

Sedmnáctiletá Amina strávila několik měsíců ve vězení kvůli prostituci, ke které byla nucena. „Od chvíle, kdy jsem přišla na tento svět, byl můj osud zpečetěn,“ říká s jasnou narážkou na postavení žen v afghánské společnosti.

Dobře znám je případ 19 leté Gulnaz, která byla odsouzena na dvanáct let za nevěru, když ji znásilnil manžel sestřenice. V prosinci se dostala na svobodu - když slíbila se provdat za muže, který ji znásilnil. [celá zpráva]

Postavení žen je skvrnou na působení koalice

Přestože se postavení žen v zemi zlepšilo ve srovnání s dobou, kdy byl u vlády Tálibán a ženy se nesměly vzdělávat, stále je jejich situace tristní. Hrozí jim únosy, znásilnění, nucené sňatky a zachází se s nimi jako se zbožím, ačkoli byl v srpnu 2009 přijat zákon o rovnosti žen, kde jsou za nezákonné prohlášeny dětské sňatky a vynucování sňatků i kupování a prodej žen a donucení k sebeobětování, cituje ze zprávy agentura Reuters.

Foto: B Mathur, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

„Zacházení s ženami a dívkami obviněnými ze zločinů proti morálce je černou skvrnou na potálibánské vládě i na zahraničních, které ji podporují, neboť všichni slíbili ctít práva žen,“ stojí v prohlášení HRW .

„Situaci dále zhoršuje prezident Karzáí, který často mění postoje ohledně práv žen. Neochota nebo neschopnost zaujmout konsistentní linii vůči konzervativním silám v zemi ho vede k tomu, že často dělá kompromisy, které mají negativní dopad na práva žen.“

Nedávno Karzáí podpořil názor konzervativních kleriků, že se má dále oddělit svět mužů a svět žen. Kritici otevřeně hovoří o tálibánizaci země. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám