Hlavní obsah

V Afghánistánu chystali masový sebevražedný útok na tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

V Kábulu bylo zadrženo několik lidí včetně šesti vojáků, kteří plánovali rozsáhlý sebevražedný útok, uvedla v úterý BBC. Při zásahu bylo zajištěno i jedenáct vest s výbušninami, které si navlékají sebevražední atentátníci. Měly být použity při útoku na 1100 zaměstnanců ministerstva.

Foto: Profimedia.cz

V Kábulu se pravidelně konají bezpečnostní akce. Ilustrační foto

Článek

Podezřelí byli zadrženi uvnitř vnější bezpečnostní zóny u ministerstva obrany. Je mezi nimi šest příslušníků Afghánské národní armády.

Vesty byly nalezeny ve třech místnostech u garáže ministerstva jen kilometr od prezidentského paláce.

Vyšetřovatelé předpokládají, že atentátníci měli nastoupit do autobusů převážejících zaměstnance do práce a z ní. K přepravě 1100 zaměstnanců obrany se používá 11 autobusů. Zásah zřejmě přišel na poslední chvíli, protože autobusy měly zaměstnance odvézt za tři čtvrtě hodiny.

V úterý bylo v souvislosti s případem zadrženo dalších deset lidí.

Problémy afghánské armády

Afghánskou policii a armádu oslabuje množství radikálů napojených na Tálibán, kteří do ní pronikají, protože má podstav. Mezi afghánskými vojáky navíc roste nespokojenost s působením koaličních sil v zemi. V poslední době výrazně přibývá případů, kdy obracejí své zbraně proti spolubojovníkům z mezinárodních sil ISAF. [celá zpráva]

Situaci zhoršil nedávný masakr sedmnácti civilistů v Kandaháru. [celá zpráva]

Na základně Bagrám se také pálily korány. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám