Hlavní obsah

Nebezpečím je jaderný terorismus, svět se musí proti němu spojit, zní ze summitu

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Světoví vůdci na summitu OSN o jaderné bezpečnosti v Soulu volali po těsnější spolupráci v boji proti jadernému terorismu a vydírání. Americký prezident Barack Obama v úterý zdůraznil, že hrozba jaderných zbraní zůstává pro svět náročnou výzvou. Komuniké je však uměřenější a agentura Reuters je označila z mdlé.

Foto: Reuters

Americký prezident Barack Obama mluví v Soulu

Článek

V závěrečném komuniké vysocí představitelé více než 50 zemí světa zdůraznili, že je zapotřebí dál zvýšit úsilí, aby byl zajištěn "bezpečnější svět pro nás pro všechny". Zopakovali svou dřívější výzvu, aby byl ve světě "do čtyř let zabezpečen veškerý citlivý jaderný materiál".

Rovněž pak podpořili "nezbytnou roli" Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) při spolupráci mezi jednotlivými zeměmi světa. Komuniké rovněž "potvrzuje společné cíle účastnických zemí, kterými jsou snížení počtu atomových zbraní a mírové využívání jaderné energie".

Obamova slova

"Bezpečnost světa závisí na krocích, které podnikneme," řekl Obama na summitu OSN o jaderné bezpečnosti v Jižní Koreji dalším světovým vůdcům.

Podle Obamy mezinárodní společenství udělalo velký pokrok při likvidaci jaderných materiálů a při zlepšování bezpečnosti jaderných zařízení ve světě. Snížilo se tak podle něj riziko, že radioaktivní materiály padnou do rukou teroristů.

Nicméně tyto materiály jsou stále na mnoha místech zranitelné, řekl Obama a dodal, že je pořád „příliš mnoho zlých hráčů“, kteří ohrožují skladiště jaderného materiálu.

Prezident USA dodal: "Nebylo by potřeba mnoho radioaktivního materiálu, aby byly usmrceny statisíce lidí. To není přehánění, ale realita, které čelíme. Jaderný terorismus je jednou z nejnaléhavějších a nejvážnějších hrozeb globální bezpečnosti. Bezpečnost světa závisí na krocích, které podnikneme."

Také čínský prezident Chu Ťin-tchao vyzval ke společným akcím. Vyzval k "vytvoření takového mezinárodního prostředí, které bude podporovat jadernou bezpečnost“.

K Obamovi se připojil i jihokorejský president I Mjong-bak zdůraznil, že jaderný terorismus stále představuje smrtelné nebezpečí. Volal po konkrétních akcích.

Strach z KLDR

Summitu, který začal v pondělí, se účastní nejvyšší představitelé více než 50 zemí světa, včetně Číny a Ruska. Koná se v době, kdy v regionu panuje značné napětí kvůli plánovanému vypuštění severokorejského satelitu. Jižní Korea i USA start rakety plánovaný na půlku dubna považují za test nosiče. Její odpálení bude znamenat porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN z roku 2009. [celá zpráva]

To potvrdil i japonský premiér Jošihiko Noda, když na při svém vystoupení na summitu řekl, že "vypuštění severokorejské rakety by odporovalo snahám mezinárodního společenství o nešíření jadrných zbraní a porušilo by rezoluce Rady bezpečnosti OSN".

Čínský prezident Chu Ťin-tchao Obamovi při schůzce v pondělí řekl, že jeho země bere celý problém velmi vážně a dává Severní Koreji najevo své znepokojení. [celá zpráva]

Obama a Chu se shodli, že budou úzce spolupracovat v reakci na jakoukoli potenciální provokaci ze strany KLDR.

Výběr článků

Načítám