Hlavní obsah

Zemí s trestem smrti je méně, popravují ale více

Počet zemí, které odsouzené popravují, klesl za posledních deset let o třetinu. Ale státy, které trest smrti vykonávají, jich loni ve srovnání s rokem 2010 provedly více. Ve výroční zprávě to uvedla mezinárodní organizace Amnesty International (AI). Loni bylo podle ní ve 20 zemích světa popraveno nejméně 676 lidí, o 149 více než v roce 2010.

Foto: Profimedia.cz

Irák se řadí k zemím s nejvyšším počtem poprav na světě.

Článek

Nejvíce, a to o 50 procent, se ve srovnání s rokem 2010 zvýšil počet zaznamenaných poprav na Blízkém východě. Drtivá většina (99 procent) jich byla vykonána v Íránu, který popravil nejméně 360 lidí. Trest smrti dále nejvíce uplatňovaly Saúdská Arábie (nejméně 82 popravených), Irák (nejméně 68) a Jemen (nejméně 41).

Pokud jde o absolutní čísla, více lidí než zbytek zemí světa dohromady loni popravila Čína. Amnesty International jejich počet odhaduje až na několik tisíc. Skutečný počet ale není znám, protože Peking údaje týkající se výkonu nejvyššího trestu považuje za státní tajemství. AI čínské úřady vyzvala, aby zveřejnily počty popravených a na smrt odsouzených lidí a potvrdily tak své tvrzení, že Čína v posledních čtyřech letech trest smrti omezovala.

V USA bylo loni k trestu smrti nově odsouzeno 78 lidí, o polovinu méně než v roce 2001. Vykonán byl ve 43 případech, což je o třetinu méně než před 11 lety. Pokles využívání nejvyššího trestu AI zaznamenala také v Libanonu, na palestinských územích nebo v Tunisku.

Většina zemí od hrdelního trestu ustupuje

Ze států Evropy a bývalého Sovětského svazu se nadále popravuje pouze v Bělorusku. V roce 2011 zde byl trest smrti vykonán nad dvěma odsouzenými.

Celkem podle AI trest smrti loni praktikovalo 20 ze 198 zemí světa. Ve srovnání se situací před deseti lety je to o třetinu méně. V roce 2002 se podle AI popravovalo v 31 zemích.

"Většina zemí od využívání trestu smrti ustupuje," uvedl v tiskové zprávě generální tajemník AI Salil Shetty. Pro ty státy, které tuto metodu stále používají, je podle AI načase, aby "tento nelidský a ponižující trest" přestaly vykonávat.

Anketa

Souhlasíte s trestem smrti?
Ano, v krajním případě, a pokud je vyloučen justiční omyl
25,5 %
Ne, je to barbarské
73,2 %
Záleží na situaci
1,3 %
Celkem hlasovalo 28694 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám