Hlavní obsah

KLDR převezla kosmickou raketu na startovací rampu

Soul

Severní Korea nic nedala na kritiku USA, Jižní Koreje a Japonska a neustoupila od plánu vypustit v půlce dubna satelit. Velmi rezervovaně se k tomu staví i Čína. Raketa byla v pondělí převezena na startovací rampu, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany.

Foto: Reuters

Archivní záběr severokorejské raketové střelnice Musudan-ri s raketou dlouhého doletu na rampě

Článek

KLDR plánuje vypustit mezi 12. a 14. dubnem raketu s umělou družicí. Chce tak oslavit nedožité sté narozeniny velkého vůdce Kim Ir-sena. [celá zpráva]

USA start považují za porušení moratoria na odpalování balistických raket dlouhého doletu, protože kosmický nosič je také raketou dlouhého doletu. Jejich testy v KLDR zakazuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN přijatá v roce 2009.

Jižní Korea otevřeně hovoří o tom, že jde jen o test rakety dlouhého doletu. Soul varoval, že pokud poletí přes území Korejské republiky, může být sestřelena. Aktivována je i japonská protiraketová obrana. [celá zpráva]

V roce 2009 raketa, která měla údajně vynést severokorejský satelit, přeletěla nad Japonskem a zřítila se. Ani to však KLDR nebránilo, aby halasně vytrubovala svůj úspěch a tvrdila, že satelit vysílá vojenské písně.

KLDR ale uvedla, že letos byla dráha vybrána tak, aby neohrozila žádnou jinou zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám