Hlavní obsah

Obama v Soulu tlačí na KLDR i Írán kvůli jaderným zbraním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama se při návštěvě jihokorejského Soulu vyjádřil pro svět bez jaderných zbraní. Naznačil sousední Severní Koreji i Íránu, že by měly ukončit své jaderné aktivity. Oznámil, že o snižování počtu jaderných zbraní chce jednat i s Čínou a Ruskem.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama při projevu v Soulu

Článek

Na adresu Severní Koreje prezident prohlásil, že Pchjongjang svými vojenskými provokacemi dosáhne jen odsouzení ze strany mezinárodního společenství a ještě hlubší izolace. "Mějte odvahu usilovat o mír," vyzval Obama severokorejské vedení. Země jitřní svěžesti přitom chce vypustit v dubnu satelit. Snaha je považována za další test severokorejské rakety dlouhého doletu. Soul už varoval, že pokud poletí přes území Korejské republiky, tak ji sestřelí. Protiraketovou obranu kvůli ní aktivovalo Japonsko.

Foto: Reuters

Americký prezident Barack Obama mluví v Soulu

Obama řekl, že nepodnikne žádnou nepřátelskou akci proti KLDR, ta ale nesmí provokovat.

Ke sporu s Íránem o jeho kontroverzní jaderný program Obama řekl, že je stále čas řešit věc diplomaticky, tento čas se ale chýlí ke konci. Dodal, že o Íránu hodlá jednat na pondělním summitu OSN o jaderné bezpečnosti s nejvyššími představiteli Ruska a Číny.

Foto: Larry Downing , Reuters

Americký prezident Barack Obama zdraví čínského prezidenta Ch Ťin Tchaa

Další snížení jaderných zbraní

Obama uvedl, že s ruským prezidentem Vladimirem Putinem se chce o otázce jaderných zbraní bavit na květnové schůzce. Na ní chce znovu nadnést otázku kontroly zbraní a také se věnovat možnostem, jak zabránit, aby se nedostaly do rukou teroristů.

Obama vyjádřil přesvědčení, že obě jaderné mocnosti "budou schopny dál pokročit a omezit své jaderné arzenály". Tzv. nová smlouva START dává oběma státům sedm let na to, aby své strategické arzenály omezily zhruba o třetinu na 1550 hlavic. Další redukce by ale asi čelila tvrdému odporu republikánů.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama po projevu v Soulu

Uvedl však, že i USA mohou počty jaderných zbraní dále snižovat. Spojené státy mají podle něj více jaderných zbraní, než jejich obrana vyžaduje. Mohou proto omezovat jejich počty při zachování odstrašujícího potenciálu.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama zdraví ruské=ho prezidenta Dmitrije Medvěděva na summitu OSN o jaderných zbraních.

Americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medvěděv při setkání uvedli, že jsou si vědomi přetrvávajících rozporů mezi Washingtonem a Moskvou v klíčových otázkách, jako je Sýrie a americký systém protiraketové obrany.

V Soulu dal Obama najevo, že stále touží po světě bez jaderných zbraní, o němž hovořil v roce 2009 v Praze. Podle něj se mýlí ti, "kdo se vysmívají naší vizi, kdo říkají, že náš cíl je nerealizovatelný a že bude navždy mimo náš dosah".

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama mluví v Soulu

Reklama

Výběr článků

Načítám