Hlavní obsah

Japonsko uzavřelo další jadernou elektrárnu

– Tokio

Japonsko pokračuje v programu odbourání závislosti na jaderné energii, který v zemi začal po loňském zemětřesení. To 11. března 2011 poničilo elektrárnu Fukušima 1 a způsobilo jadernou katastrofu. V pondělí byl odpojen poslední funkční reaktor v elektrárně Kašivazaki.

Foto: Issei Kato, Reuters

Jaderná elektrárna Kašivazaki

Článek

Elektrárna Kašivazaki se nachází u vsi Kariva v prefektuře Niigata. Její pátý a sedmý reaktor byly odpojeny už dříve. Nyní byl odpojen kvůli pravidelné údržbě i šestý. Obyvatelé si protesty vymohli, že nebude připojen k síti. Stejně jako Fukušimu i tuto elektrárnu provozuje společnost Tepco.

V ostrovní zemi se nachází celkem 54 reaktorů. Ze zákona se musí každých 13 měsíců reaktor odpojit a zkontrolovat. Po odpojení však kvůli protestům už není opět připojen k síti.

Foto: ČTK/AP

3estý blok jaderné elektrárny Kašivazaki je odpojen.

Japonsko je přitom na jaderné energii velmi závislé. Před katastrofou ve Fukušimě pocházela třetina elektřiny v zemi z jádra.

Loni muselo mnoho japonských podniků nařídit práci v noci a o víkendech, protože ve špičkách dodávky elektřiny nestačily. Panují obavy, že letos v létě, kdy je zapnuto mnoho klimatizačních jednotek, bude situace obdobná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám