Hlavní obsah

Beduíni zadržovali dvě hodiny českou průvodkyni

– Káhira • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Michael Švec

Českou průvodkyni a překladatelku, která doprovázela skupinu turistů z ČR, ve čtvrtek na egyptském Sinajském poloostrově zadržovali dvě hodiny beduíni, kteří přepadli autobus s turisty. Právu únos potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Karel Šrol s tím, že podle aktuálních informací již byla žena sinajskými bezpečnostními jednotkami osvobozena.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na osvobození 35leté Češky provdané do Egypta podle českého ministerstva zahraničí spolupracovaly egyptské ozbrojené složky se zástupci beduínských kmenů z jihu Sinaje, pro které je cestovní ruch důležitým zdrojem příjmů.

Skupina čtyř nebo pěti ozbrojenců přehradila autobusu cestu nákladním vozem a přinutila řidiče zastavit. Dva poté odvedli průvodkyni, ostatní cestující podle Šrola neohrožovali. Autobus pak podle českého velvyslance v Káhiře Pavla Kafky pokračoval do Šarm aš-Šajchu.

„V autobuse nebyl podle nám dostupných zpráv nikdo v ohrožení,“ uvedl Šrol. „Naše ambasáda je v kontaktu s bezpečnostní službou na Sinaji a podle aktuálních informací je česká občanka už v pořádku,“ doplnil s tím, že nejspíše došlo k zásahu místních složek, které ženu osvobodily.

Nešlo o klasický únos, tvrdí CK

Spolumajitel cestovní kanceláře Exim Tours Ferid Nasr uvedl, že nešlo o klasický únos. Autobus podle něho zastavili místní beduíni, kteří požadovali za průjezd úplatu. Peníze prý delegátka u sebe neměla, a proto autobus s turisty poslala napřed a pokusila se peníze od vedení cestovní kanceláře zajistit.

Poté, co se jí podařilo sumu získat, ji beduíni propustili, prohlásil Nasr. Požadování bakšiše za průjezd se v Egyptě občas stává, připustil Nasr s tím, že to ale není obecná praxe. Většinou nejde o veliké obnosy, beduíni zpravidla požadují částky okolo sta dolarů, dodal.

Foto: ČTK

Beduíni na Sinaji unesli českou průvodkyni, žena je už na svobodě. Ilustrační mapka oblasti.

Únosy jsou poslední dobou časté

"Většina těch beduínů na jihu Sinaje pracuje v turistickém ruchu, takže oni by měli mít ten nejmenší zájem jakkoliv ohrožovat cestování turistů do Šarmu, do Nuvajby, do Taby a mezi těmito městy," řekl český velvyslanec v Káhiře Pavel Kafka.

Beduíni si často podobnými prostředky vynucují ústupky na káhirské vládě. V poslední době na Sinaji zajali například dvě americké turistky nebo dvě brazilské dívky. Minulý týden také obklíčili mezinárodní základnu, na níž byl v tu chvíli český voják.[celá zpráva]

Beduíni v naprosté většině případů rukojmí propustí, jakmile úřady kývnou na jejich požadavky. Potomci arabských kočovných kmenů mají pocit, že je Káhira soustavně diskriminuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Egyptští beduíni unesli americké turistky

Ozbrojení beduíni na Sinajském poloostrově v pátek unesli dvě americké turistky, potvrdila stanici NBC egyptská vojenská policie. O pár hodin později byly ženy...

Výběr článků

Načítám