Hlavní obsah

Vrtulník NATO se zřítil u Kábulu, zahynulo čtrnáct lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Dvanáct tureckých vojáků zahynulo v pátek při havárii tureckého vrtulníku, který se zřítil u předměstí Kábulu. Při pádu stroje zemřely i dvě afghánské dívky, informovala agentura AFP. Jde o největší jednorázovou ztrátu NATO od srpna loňského roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Afghánistánu spadla helikoptéra, zahynulo 12 vojákůVideo: Reuters

 
Článek

"Dvanáct  našich vojáků na palubě se stalo mučedníky," uvedla turecká armáda.

"Helikoptéra spadla na dům v okrese Bagrám," řekl šéf kábulské policie Ajúb Salangi. V domě zahynuly dvě dívky, zraněna byla i jedna žena a dítě. Pád nepřežilo 12 vojáků na palubě helikoptéry.

Vrtulník začal po dopadu hořet. Některá těla proto byla zuhelnatělá, takže zatím nemohla být identifikována.

Foto: Mohammad Ismail , Reuters

Vojáci mezinárodních sil na místě pádu turecké helikoptéry v Afghánistánu.

Stroj patřil turecké armádě, která má v Afghánistánu své jednotky. Havárii potvrdily zdroje Severoatlantické aliance i turecké ministerstvo zahraničí.

Příčina pádu stroje zatím není známa. Podle agentury DPA měl vrtulník zřejmě technické potíže a narazil do domu na předměstí. Tálibán ale uvedl, že v oblasti jeho bojovníci vypálili raketu. Turecké ministerstvo obrany se ale nechalo slyšet, že v oblasti nezaznamenalo aktivitu nepřítele: "Příčina nehody bude objasněna po nasazení inspekčního týmu."

Pády vrtulníků jsou v Afghánistánu poměrně časté. Souvisejí s hojností jejich využití, s obtížnými klimatickými podmínkami v hornaté zemi i s řídkým vzduchem.

Reklama

Výběr článků

Načítám