Hlavní obsah

Šéfa Pentagonu "vítal" afghánský útočník už na letištní dráze

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Vojenskou základnou Camp Bastion v afghánské provincii Hílmand otřásla ve středu ráno malá exploze. Podle televize SkyNews se na přistávací dráze pro letadla ocitl v plamenech automobil. Stalo se tak jen krátce před tím, než na základně přistál americký ministr obrany Leon Panetta.

Článek

Pravděpodobně se jednalo o nezdařilý sebevražedný útok. Jeden britský voják byl v souvislosti s ním lehce zraněn.

Mluvčí mise Isaf John Kirby potvrdil, že velení "ví o ukradeném automobilu". Agentura AP dodala, že se jednalo o pick-up, s nímž řidič najel do rampy připravené k přistavení k ministrově speciálu. Panetta nebyl v žádném případě v ohrožení, uvedlo NATO.

Vůz údajně najel do příkopu a vzplál.

Řidič útok přežil, i když utrpěl vážně popáleniny. Britští vojáci ho na místě zadrželi.

Panetta směřoval do americké části základny nazvané Camp Leatherhead. Ministr se už mezitím odpoledne přesunul k jednání do Kábulu.

Událost následovala jen pár dní poté, co americký voják u Kandaháru postřílel 16 civilistů. Masakr zvýšil napětí mezi afghánskou a americkou vládou. Incident přišel nedlouho poté, co Afghánce pobouřilo pálení výtisků koránu americkými vojáky. Povstalci z Tálibánu slíbili vraždy vesničanů tvrdě pomstít.

Reklama

Výběr článků

Načítám