Hlavní obsah

Dítěti strčil hlaveň do pusy, popsali svědkové šílený masakr amerického vojáka

– Kandahár
Novinky, rei

Obyvatelé usedlosti Nadžibján u jihoafghánského Kandaháru popsali masakr ve třech domech se spícími lidmi ze soboty na neděli. Americký voják tam zastřelil 16 osob včetně devíti dětí a tří žen. Některá těla pak zapálil. Svědkové popsali chladnokrevnost, s níž Američan jednal.

Afghánec u těl obětí amerického vojáka

Článek

Popis událostí vychází z telefonních rozhovorů svědků masakru s afghánským prezidentem Hámidem Karzáím.

„Přišel do domu mého strýce, honil ženy a strhával jim šaty, urážel je. Zabil mého strýce a našeho sluhu, zabil také moji babičku, strýcova syna a jeho dceru,“ prohlásil 15letý Rafihulláh, který přežil, protože ho voják střelil jen do nohy.

Šestadvacetiletý Mohammad Záhir střelce pozoroval z úkrytu ve vedlejší místnosti. „Slyšel jsem výstřely. Když jsem vyšel ze svého pokoje, někdo právě vcházel do domu. Byl v uniformě vojáka NATO. Do obličeje jsem mu neviděl, protože byla tma,“ popsal. Pak se běžel ukrýt.

„Procházel domem a zaujímal v něm pozice na dvou nebo třech místech, jakoby dům prohledával. Klečel, když střelil mého otce. Otec v ruce nic neměl, dokonce ani hrnek s čajem. Matka pak zatáhla otce zpět do ložnice,“ řekl Záhir agentuře AP s tím, že otec přežil, střelen byl do stehna. Pak už Záhir slyšel výstřely ze sousedního domu.

„Přišel muž, vzbudil chlapce a ve dveřích ho zastřelil. Pak se vrátil a vložil hlaveň do úst dítěte, na další potom dupl,“ uvedla nejmenovaná žena.

Jsou to povstalci?

Deník The New York Times přinesl svědectví 60letého Abdula Samada, který při šíleném řádění amerického vojáka v noci na neděli přišel o 11 členů rodiny - ženu, čtyři dcery ve věku dva až šest let, čtyři syny ve věku osm až dvanáct let a dva další příbuzné.

„Čtyři holčičky a čtyři chlapci. To jsou Tálibové?“ citoval list Independent jednu z rozzuřených místních žen.

Samad podle svých slov kdysi věřil v boj proti povstalcům z Tálibánu, teď tvrdí, že američtí vojáci by měli okamžitě odejít. „Nevím, proč je zabili. Naše vláda nám řekla, že se můžeme do vesnice vrátit, a potom nechala Američany, ať nás pozabíjejí,“ řekl Samad.

Voják by podle Pentagonu mohl být popraven. Ženatý otec dvou dětí je v Afghánistánu poprvé, před tím však sloužil opakovaně v Iráku. Podle stanice ABC muž trpí blíže nespecifikovaným poškozením mozku a před odchodem do Afghánistánu měl rodinné potíže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám