Hlavní obsah

Kaddáfí využíval ambasády po celém světě jako skladiště zbraní

– Tripolis
Novinky, rei

Vláda loni svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího ukrývala na svých ambasádách po celém světě zbraně. Kromě pistolí, pušek a granátů se na velvyslanectvích nacházel i materiál k výrobě bomb. S odkazem na člena nové vlády to ve čtvrtek uvedla agentura Reuters.

Článek

„Nikdo neví, co bylo v plánu. Bylo to na vyřešení jistých problémů v souvislosti s hostující zemí? Měly zbraně být použity proti libyjským občanům žijícím v zahraničí? Nikdo to netuší, a opravdu všechno bylo možné,“ prohlásil náměstek ministra zahraničí Mohammad Abdulazíz.

Dodal, že zbraně nebyly jen na několika ambasádách, našly se na množství velvyslanectví v Evropě, Africe i Asii. Zbraně a materiál podle náměstka pašovali diplomaté.

Kaddáfí byl během své 42 let trvající vlády často obviňován z podpory teroristů, ve známost vešel především pumový útok na letadlo aerolinek PanAm nad skotským Lockerbie v roce 1988. Zemřelo 270 lidí. Západní země ale v 90. letech vzaly Kaddáfího na milost a obnovily s ním vztahy výměnou za libyjskou ropu.

O zbraních na velvyslanectvích se začaly objevovat zprávy po loňském pádu Kaddáfího režimu a zabití vůdce. Zásoby zbraní byly hlášeny z Řecka, Egypta a Maroka. Řecká média uváděla, že ambasáda v Aténách ukrývala mimo jiné 30 pistolí, dva samopaly, 15 kilo plastické trhaviny, rozbušky, dva granáty, tlumiče na pistole a zařízení k odposlouchávání. Na velvyslanectví v marockém hlavním městě Rabatu objevili i granátomety a vozidla s nastraženými výbušninami.

Abdulazíz k tomu řekl, že je to jen špička ledovce, ale odmítl vyjmenovat další země, kde se zbraně ukrývaly.

Reklama

Související články

Kaddáfí tajil chemické zbraně

Režim svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího měl zásoby chemických zbraní, které nenahlásil úřadům. Podle agentury AP to v pátek oznámila Organizace pro...

Výběr článků

Načítám