Hlavní obsah

Bin Ládin bojoval s demencí a čekal na smrt, tvrdí pákistánský důstojník

Terorista Usáma bin Ládin v úkrytu v domě v Pákistánu očekával, že by mohl být zrazen a smrt v důsledku zhoršujícího se zdraví vnímal jako vysvobození. Ve své knize to píše penzionovaný pákistánský armádní důstojník Šaukat Kádir, informoval ve čtvrtek britský server Daily Telegraph. Bin Ládin podle tvrzení dožíval v atmosféře hašteření mezi jeho třemi ženami.

Článek

Kádir tvrdí, že Al-Káida v roce 2003 donutila bin Ládina vzdát se pozice vůdce a uchýlit se do ústraní. V polovině roku 2005 se Usáma s rodinou usadil v domě v pákistánském Abbottábádu.

V poslední době údajně bojoval s demencí a v domě byla dusná atmosféra kvůli svárlivosti jeho tří žen. Spory začaly po příchodu třetí a nejstarší ženy a údajně vyvrcholily jejím prohlášením, že „má ještě jednu povinnost“, čímž myslela povinnost ohlásit, kde se bin Ládin nachází.

Bin Ládin podle Kádirova tvrzení reagoval smířlivě. „Jestli to udělá, tak ať. Je povinností ženy ulevit manželovi,“ cituje teroristova slova důstojník. Usáma prý jen nabádal ostatní ženy, aby i s dětmi zavčas odešly, což ale ony odmítly.

Pákistán mu byl na stopě, tvrdí důstojník

V domě v Abbottábádu žilo až 28 lidí. Kromě bin Ládina, jeho žen, dětí a vnoučat to byly i dvě spojky.

Šaukat Kádir tvrdí, že pákistánské úřady o úkrytu teroristy nevěděly, ale píše, že už nebyly daleko jeho dopadení. USA jsou přesvědčeny, že Pákistán bin Ládina kryl. [celá zpráva]

Američané bin Ládina vystopovali a loni v květnu ho v Abbottábádu speciální komando zabilo. Vdovy po Usámovi skončily ve vazbě v Islámábádu, ve čtvrtek byly obviněny z ilegálního pobytu v zemi. [celá zpráva]

Kádir se v tvrzeních opírá o výpovědi představitelů pákistánských bezpečnostních složek, kteří byli u výslechu žen, i jednoho člena Al-Káidy. Kritici uvádějí, že jeho výpověď má vylepšit obraz Pákistánu před světovou veřejností.

Reklama

Související články

V Pákistánu zbourali úkryt bin Ládina

Dům v pákistánském Abbottabádu, kde se skrýval Usáma bin Ládin, byl zbourán. Demoliční práce bez předchozího oznámení začaly o víkendu. Podle agentury AFP byla...

Výběr článků

Načítám